Tržni inšpektorat svari pred dvomljivimi ponudniki »ugodnih posojil«

Potrošnikom svetujejo, naj ponudbe preverijo, morebitno goljufijo in oškodovanja pa naj prijavijo policiji.

Objavljeno
15. januar 2013 13.55
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Kot so danes sporočili z inšpektorata, so preverili nekatere ponudbe »ugodnih posojil« in ugotovili, da kljub temu, da je ponudba namenjena slovenskim potrošnikom, ponudniki storitev neposredno na območju Slovenije ne poslujejo.

Med temi inšpektorat navaja ponudbe, ki so poslane z elektronskih naslovov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Takšne ponudbe »ugodnih posojil« po ugotovitvah inšpektorata predstavljajo resno tveganje za potrošnike, zato jim predlagajo, da preverijo, ali sogovornikov naslov v elektronskem sporočilu ustreza osebi oz. ustanovi, ki jo predstavlja.

Za tehnično pomoč pri izsleditvi pošiljatelja elektronske pošte in lokacije spletnega mesta se lahko potrošniki povežejo z Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Ravno tako inšpektorat navaja ponudbo češkega podjetja Fragorex (Kartagina), ki je v zadnji številki brezplačnika Dan plus objavilo oglas z vabilom k najemu kratkoročnih gotovinskih posojil za zaposlene in upokojence.

Ob tem so spomnili, da so Kartagini že konec leta 2011 prepovedali sklepanje kreditnih pogodb s slovenskimi potrošniki, saj družba posojila odobrava v nasprotju z zakonom o potrošnikih kreditih in brez dovoljenja za opravljanje storitev potrošniškega kreditiranja.

Tržni inšpektorat zato posojilojemalce znova opozarja, naj podrobno preverijo pogoje, pod katerimi ponudniki ponujajo posojila. Hkrati pa vse, ki so se znašli v nezavidljivem položaju, poziva, da jim posredujejo čim bolj natančne podatke, s pomočjo katerih bodo lahko ukrepali.

Žrtve »oderuštva« lahko pokličejo na telefonsko številko (01) 280 87 00 ali pišejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., so še navedli na inšpektoratu.