Tudi na portalu Airbnb mrgoli goljufov

Prevaranti komunikacijo s spletne strani Airbnb selijo na elektronsko pošto.

Objavljeno
01. november 2016 16.37
Spletni portail Airbnb 26.10.2016 [splet,ekrani,turizem,Airbnb]
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Na spletni strani Airbnb je ogromno goljufov, ki izkoriščajo dobro ime platforme, ustvarjajo lažne profile in oglašujejo neobstoječa stanovanja. V past so se večkrat ujeli tudi Slovenci, opozarjajo na Nacionalnem odzivnem centru za omrežne incidente SI-CERT in poudarjajo, da ima Airbnb zanesljiv in varen sistem za rezervacijo in plačilo, le uporabljati ga je treba.

Airbnb, svetovno znana platforma za posredovanje nepremičnin, je vse bolj priljubljena pri internetnih kriminalcih, opozarjajo na SI-CERT, kjer prejemajo številne prijave uporabnikov, ki so na ta način v povprečju izgubili več kot 1000 evrov. Opozarjajo, da je prvi alarm lahko že oglas za stanovanje z lepo opremo, odlično lokacijo in kar pol nižjo ceno od konkurence. Sliši se predobro, da bi bilo res.

»Prevara se vedno začne na portalu Airbnb, kjer uporabnik naleti na oglas za odlično stanovanje po izjemno nizki ceni. Lastnik mu predlaga, naj komunikacijo s portala Airbnb preselita na elektronsko pošto, kjer se dogovorita vse potrebno glede rezervacije in plačila. Z e-naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. prejme pošto z navodili za plačilo namestitve, ki ga čim prej poravna,« opozarjajo pri SI-CERT in poudarjajo, da elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ni uradni naslov Airbnb, temveč portal posnema samo v imenu, izmislili so si ga kar goljufi sami, ki ga upravljajo. »Še malo pred tem prijazen lastnik se neha odzivati na sporočila in uporabnik se zave, da je šlo nekaj hudo narobe. Obrne se tudi na Airbnb, a tam naleti na hladen odziv in pojasnilo, da je naletel na prevaro, a ker je kot uporabnik kršil pogoje uporabe, za goljufijo ne odgovarjajo,« pojasnjujejo pri SI-CERT.

Neupoštevanje pogojev

»Ravno neverjetna ponudba je argument, ki pri lovcih na najboljše ponudbe prevečkrat razprši dvom. Ko goljufi vzpostavijo stik z žrtvami, komunikacijo s spletne strani speljejo na svoj elektronski naslov in žrtev prepričajo, da denar nakaže na njihov TRR-račun. Komunikacija in plačevanje zunaj portala obenem pomenita neupoštevanje pravil Airbnb in pogojev rabe, zaradi česar žrtve niso upravičene do nadomestila v primeru oškodovanja. Lažne profile, ki objavljajo goljufive oglase, spletni administratorji vsak dan odstranjujejo. A dovolj je že en sam dan, da se na njihove limanice ujame najmanj nekaj žrtev,« še pravijo pri odzivnem centru.

Denarne mule

Računi, na katere žrtve nakažejo denar, so odprti s ponarejenimi osebnimi izkaznicami ali pa v lasti denarnih mul. Te mule prejeta sredstva hitro dvignejo in po neki drugi denarni poti nakažejo naprej goljufom. Največkrat gre za nakazilo prek plačilnega sistema Western Union, ki ne omogoča sledenja denarnim transakcijam in na ta način se sled za denarjem hitro izgubi. Od tako nakazanega denarja se lahko žrtve kar poslovijo.

Airbnb ima zanesljiv in varen sistem za rezervacijo in plačilo za namestitev. Če vse postopke od rezervacije do plačila izvedemo neposredno na spletni strani Airbnb, smo zavarovani in nam v primeru, ko gre kaj narobe, vrnejo plačan denar. »Primer prevare samo še enkrat potrjuje pravilo, da niti najvarnejši računalniški sistem ni dovolj varen, če uporabniki ne upoštevajo pravil in pogojev uporabe,« še pojasnjujejo v SI-CERT. Pri tem poudarjajo, da podobni goljufivi oglasi obstajajo tudi v slovenskih spletnih oglasnikih.