Tudi Zanoškarjev sin ni vedel

Marko Zanoškar ne ve, kdaj je oče − župan izvedel za njegovo službo na občini.

Objavljeno
19. november 2014 17.03
celin/Lidija Požgan na sodišču
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec – Glavna priča Matjaž Zanoškar tudi tokrat ni prišel na sodišče, kjer bi moral pričati, kako je potekalo zaposlovanje njegovega sina Marka na občini. Ta je zanikal, da bi se o razpisu, ki je bil po ugotovitvah KPK prilagojen posebej zanj, kadarkoli pogovarjal z očetom. Dejal je, da ne ve, kdaj je njegov oče in takratni župan sploh izvedel, da je sam dobil službo na občini.

»Videl sem razpis na zavodu in to je to. Bil sem izbran in šel delat,« je zaposlitev v občinskem uradu za pripravo projektov pojasnjeval profesor športne vzgoje Marko Zanoškar. Glede nenavadnega razpisa, zaradi katerega tedanji direktorici Lidiji Požgan sodijo zaradi zlorabe položaja ali pravic, je Zanoškar dejal, da se o tem ni pogovarjal z nikomer drugim. Niti z očetom Matjažem Zanoškarjem, ki je vodil občino, nikoli ni debatiral o razpisu, tudi potem ne, ko se je nanj prijavil. Pričal je tudi, da ne ve, ali je župan sploh vedel, da se je sam zaposlil na občini.

»Oče je na istem naslovu le prijavljen, živel pa je drugje,« je dejal Marko Zanoškar, ki ni vedel niti, kdaj je oče − župan izvedel, da ima v občini zaposlenega svojega sina. Ko ga je sodnica opozorila na posledice krivega pričanja, je dejal, da je po tem, ko je že imel pogodbo »pa imel opravka s Požganovo in županom«. Priznal je tudi, da ob zaposlitvi za projekt gradnje širokopasovnega omrežja kot profesor športne vzgoje ni imel nikakršnih izkušenj s pripravo in vodenjem projektov, kar je od njega zahtevala nova služba.

Sodelavca v uradu za pripravo projektov Martin Harnik in Branko Malek sta potrdila izjave Požganove, da so o zaposlitvi razpravljali na kolegiju z županom, a se nista spomnila, kdo od njih je predlagal, da za uradniško delovno mesto zahtevajo izobrazbo športnega profesorja.

Matjaža Zanoškarja tudi tokrat ni bilo na obravnavo, tudi vročitev prek policije ni uspela, saj ga niso našli na domačem naslovu. Po sinovih besedah je nekje v tujini, a Marko Zanoškar ni vedel povedati, kje. Tožilec pri zaslišanju nekdanjega župana vztraja, prav tako tudi odvetnik Požganove, ki bo zahteval soočenje bivših direktorice in župana. Sojenje se nadaljuje prihodnji teden.