Tunizijske oblasti krepijo varnost

Tunizijo je zjutraj zapustilo 11 Slovencev.

Objavljeno
28. junij 2015 11.56
Tunisia Attack
Pi. K., Ti. Kr., Delo.si, STA
Pi. K., Ti. Kr., Delo.si, STA

Tunis, Ljubljana - Tunizijske oblasti so sklenile po petkovem napadu na hotel v kraju Sousse, v katerem je bilo ubitih 38 ljudi, večinoma tujih turistov, okrepiti nadzor. Okoli turističnih krajev in hotelov bo od 1. julija patruljiralo tisoč oboroženih policistov, je danes sklenilo ministrstvo za turizem.

Napad, za katerega je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, je zadal hud udarec tunizijskemu turizmu.

Kot je sporočilo ministrstvo, bodo policisti navzoči v hotelih, na plažah in drugih točkah, kjer se zadržujejo turisti.

Tunizijske oblasti so že v soboto sporočile, da bodo zaprli 80 mošej, v katerih naj bi imami spodbujali k skrajnim dejanjem.

Doslej so identificirali 18 žrtev napada, od tega 14 Britancev, Nemca, Belgijca, Irko in Portugalko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Tuniziji turizem predstavlja sedem odstotkov bruto domačega proizvoda ter ustvarja okoli 400.000 delovnih mest. Hud udarec je predstavljal že marčni teroristični napad v muzeju v Tunisu in aprila je bilo v državi za 26 odstotkov manj tujih turistov kot leto prej.

90 Slovencev ostaja v Tuniziji

Tunizijsko letoviško mesto Sousse, ki je bilo v petek tarča terorističnega napada, je danes zjutraj zapustilo enajst slovenskih državljanov. Gre za 11 od skupno 14 Slovencev, ki so nastanjeni v hotelu blizu tistega, ki je bil tarča napada, v katerem je bilo ubitih najmanj 38 ljudi, vsi pa so bili tuji turisti.

Po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva je v Tuniziji še približno 90 slovenskih državljanov, ki niso izrazili želje po vrnitvi in nadaljujejo svoje počitnice.

V napadenem hotelu ni bilo slovenskih državljanov, jih je pa bilo 14 nastanjenih v hotelu v neposredni bližini, oddaljenem približno 400 metrov. Policija je strelca že identificirala, gre za 23-letnega tunizijskega študenta Saif Rezgui, ki nikoli ni bil v navzkrižju z oblastmi.

Miha Menegalija iz turistične agencije Oasistours je za STA povedal, da je 11 Slovencev danes zjutraj z letalom poletelo na letališče v Benetkah, stroške njihove vrnitve pa bo krila agencija Oasistours.

Hotel Imperial Merhaba v tunizijskem kraju Sousse je bil v petek tarča terorističnega napada, ki je po zadnjih podatkih zahteval najmanj 38 življenj. Tunizijski premier Habib Essid je potrdil, da je večina žrtev napada britanskih državljanov, sledijo jim Nemci, Belgijci ter drugi državljani, med njimi Francozi. London je danes po pisanju BBC potrdil, da je v napadu življenje izgubilo 15 britanskih državljanov. Britanska vlada je napad označila za najbolj krvav napad na britanske ljudi od bombnega napada na London leta 2005.

Britanski državljani se medtem množično vračajo iz Tunizije. Že v soboto se jih je vrnilo tisoč, danes jih na britanskih letališčih pričakujejo še 2500.

Tunizijski notranji minister Mohamed Najem Gharsalli je danes dejal, da bi bilo lahko žrtev petkovega napada v hotelu v Soussu manj, če bi varnostniki v hotelu policijo hitreje obvestili o dogajanju. Kot je dejal, bi napadalca, če bi bilo delovanje varnostnikov in policije usklajeno, hitreje eliminirali.