Türkov urad hoče Pličaničeva pojasnila

Ministrstvo naj preveri postopke v zvezi s pomilostitvami Vorena Pavliča.

Objavljeno
02. november 2012 21.34
uho/senko plicaninc
STA, N. R.
STA, N. R.
Ljubljana – Generalni sekretar v uradu predsednika republike Uroš Krek prosi ministra Senka Pličaniča, da ministrstvo preveri postopke v zvezi s pomilostitvami Vorena Pavliča. Ta je bil po poročanju medijev obtožen kaznivih dejanj, povezanih z izsiljevanjem in mamili, a je bil zaradi domnevno slabega zdravja že trikrat pomiloščen.

Nekdanji predsednik republike Janez Drnovšek je na predlog takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma kazenski pregon Vorenu Pavliču po uradni dolžnosti odpustil že decembra 2007. Danilo Türk je na predlog ministra Aleša Zalarja to storil marca lani, na predlog ministra Senka Pličaniča pa julija letos.

Predlogi za pomilostitev so temeljili na Pavličevem resnem zdravstvenem stanju, iz prispevkov, objavljenih v medijih, pa je mogoče sklepati, da je sposoben samostojnega življenja, piše Krek. Predsednik republike nima pristojnosti in možnosti, da bi preverjal resničnost dejstev in strokovnost dela organov, zato njegova presoja pri odločanju o predlogih za pomilostitev temelji predvsem na zaupanju, poudarja Krek. Zaradi ohranitve tega zaupanja pa ministra Pličaniča prosi, da vse tri postopke pomilostitev ponovno preveri in pojasnila posreduje predsedniku republike.