Ukradel za sto tisočakov bakra, obsojen na pogojno

Kar 14 ton bakra in drugih kovin je v aprilski noči izginilo iz skladišča, sledi so pripeljale do Daliborja Lipovca.

Objavljeno
23. september 2015 18.22
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana − Kar 14 ton bakra in drugih kovin je aprila letos iz skladišča na Plemljevi v Ljubljani skupaj z neznancem odpeljal 31-letni Dalibor Lipovac, sicer stari znanec policije in sodišč, ki pa je bil doslej le enkrat obsojen za veliko tatvino. Za zadnji podvig je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde in bil obsojen na − pogojno kazen.

Ime dvojčkov Daliborja in Veliborja Lipovca se je pojavljalo v več kriminalnih zgodbah, a so domneve preiskovalcev o njunih kaznivih dejanjih večinoma ostale nedokazane. Predvsem na Viču so pred leti tako odmevali domnevni grehi dvojčkov, zaradi katerih sta pristala na sodišču. Obtožba je bila naravnost grozljiva, tožilstvo jima je med drugim očitalo, da že nekaj let terorizirata okolico. Zagovornik Boris Grobelnik je aretacijo obtoženih sicer označil za nesposobnost policije, ki ni znala raziskati umora 23-letnega Ljubljančana Gregorja Trajkova; ta je septembra 2007 pod streli neznanca padel pred svojim domom v Rožni dolini. Policisti so zaradi starih poslov med pokojnim in obtoženima posumili, da utegneta imeti prste vmes prav brata Lipovac, na plan pa so začele prihajati najrazličnejše zgodbe o njunem domnevnem početju. Toda na sojenju, kjer so jima očitali več kaznivih dejanj nasilništva, izsiljevanja in poskusa izsiljevanja, so priče, ki so bile v preiskavi precej zgovorne in so brata močno obremenile, večinoma na vse obtožbe pozabile.

Prav tako se je njuno ime pojavilo v primeru Zorice Škrbić, partnerke roparja sefov SKB, ki so jo ugrabili in do smrti mučili, a sta bila po zaslišanju oba izpuščena na prostost. O Veliborju Lipovcu smo pisali tudi leta 2011, ko je v ljubljanskem Klubu 12 tako hudo pretepel Sinišo J., da je ta pretrpel dvojni zlom čeljusti, zlom nosne kosti, zlom krone zgornjega desnega sekalca, zatrganino rane ob levi veki in udarnine po glavi. Na sodišču mu je Lipovac priznal premoženjskopravni zahtevek v vrednosti 10.000 evrov, mu na kraju samem odštel denar, v zameno pa bil obsojen na zgolj poldrugo leto pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let.

Za pogojno kazen bo plačal tudi Dalibor

Tudi Dalibor Lipovac je lahko kljub veliki tatvini, zaradi katere je bil od junija letos sicer v priporu, ponovno zadihal zrak na svobodi, saj je sklenil sporazum o priznanju krivde, s katerim je bil obsojen na pogojno kazen enega leta in desetih mesecev s petletno preizkusno dobo. Plačal bo vse stroške kazenskega postopka, bistven posebni pogoj v tem sporazumu pa je, da bo oškodovanemu podjetju Domino Trade priznal premoženjskopravni zahtevek v vrednosti 99.759 evrov. Toliko je bilo namreč škode zaradi ukradenega bakra.

Dalibor Lipovac je v noči na 6. april skupaj z neznancem onesposobil ključavnico na vhodnih vratih skladiščnega prostora. V notranjosti sta z viličarjem naložila večjo količino palic, blokov, kolutov iz medenine, bakra, antimona in drugih kovin na tovorno vozilo renault master, prav tako last oškodovanega podjetja. V pisarni sta vzela ključ vozila, nato je eden od njiju plen odpeljal v neznano, drugi pa se je vrnil z drugim tovornim vozilom, nanj prav tako naložil večjo količino kovin in se okoli četrte zjutraj odpeljal. Skupna teža ukradenih kovin je bila 14 ton in 124 kilogramov. Na dejanje sta se sicer skrbno pripravila, saj sta najprej premaknila varnostne kamere pri vhodu, po opravljenem delu pa jih namestila v prvotni položaj, so ugotovili tožilci. Toda Dalibor Lipovac je imel smolo, za seboj je pustil biološke sledi, ki so jih uspešno zavarovali forenziki, na podlagi teh pa so ga nato prijeli.

Daliborju Lipovcu, proti kateremu tečejo še drugi kazenski postopki, je sodnik Srečko Škerbec tako naložil v sporazumu dogovorjeno kazen in mu po izreku sodbe tudi odpravil pripor. Stroške kazenskega postopka bo na predlog njegovega zagovornika Grobelnika poravnal v šestih obrokih, saj je nezaposlen in oče treh otrok, preživlja pa ga žena.

Poleg tega mora podjetju v enem letu vrniti skoraj 100.000 evrov.