Umaknili obtožnico zoper Simšičevo

Zavrnilna sodba. Prenos zemljišča za mestni proračun ni imel finančnih posledic.

Objavljeno
19. februar 2015 17.55
SLOVENIJA LJUBLJANA 07.03.2012 DANICA SIMSIC FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Ljubljana – Po ugotovitvi, da ni dokazov za kaznivo dejanje zlorabe položaja, je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper nekdanjo ljubljansko županjo Danico Simšič in nekdanjo načelnico občinskega oddelka za gospodarjenje z zemljišči Nuško Dolgan.

Tožilstvo je Danici Simšič očitalo podpis pogodbe o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim med Mestno občino Ljubljana (MOL) in družbo iProjekt po lokalnih volitvah leta 2006. Z brezplačnim prenosom občinskega zemljišča ob Celovški cesti v Dravljah naj bi obtoženi ljubljansko občino oškodovali za 507.500 evrov.

Bogdan Korošec, direktor podjetja iProjekt v času prenosa zemljišča, je na prejšnjem naroku kot priča dejal, da je podjetje A1, katerega hčerinsko podjetje je podjetje iProjekt, kupilo podjetje Kompas STP in ga preoblikovalo v družbo za razvoj nepremičninskih projektov. Poglavitna naloga družbe je bila uskladitev zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim, kar so, kot je razložil Korošec, storili tudi pri omenjenem zemljišču v Dravljah.

»K podpisu pogodbe sem bil povabljen v petek, dan pred lokalnimi volitvami,« je dejal, »pogodbo pa sem prišel podpisat v ponedeljek, torej dan po volitvah, na katerih je bil za novega ljubljanskega župana izvoljen Zoran Janković, in v ničemer nisem videl prav nič spornega.« Teden dni kasneje pa je Janković, s katerim se poznata že več kot 30 let, pogodbo ocenil za sporno in navrgel očitek, češ da je bila podpisana za njegovim hrbtom.

S poslom vsi zadovoljni

Na sodišču je Janković kot priča včeraj izrazil prepričanje, da je Simšičeva v dobri veri podpisala pogodbo, ki so ji jo predložili, prepričana, da z njo ni nič narobe. Poudaril je, da je takoj po nastopu županske funkcije ugotovil, da je bilo zemljišče preneseno napačno, vendarle je mestna skupščina za to dobila odškodnino, s poslom pa so bili na koncu zadovoljni vsi.

Tožilstvo je predvsem na podlagi izjav zaslišanih prič na koncu ugotovilo, da obtoženi s svojimi dejanji nista uresničili zakonskih znakov očitanega kaznivega dejanja, zato je umaknilo obtožnico zoper obe. Pogodba, ki naj bi bila sporna, je predstavljala uskladitev zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim.

Pogodbo bi pred podpisom morala predhodno odobriti oddelek za finance in mestni svet, a je postopek pokazal, da prenos zemljišča ni imel negativnih finančnih posledic za mestni proračun. Tožilstvo je še ugotovilo, da tudi dokazov o morebitnem naklepnem dejanju Simšičeve in Dolganove ni, prav tako ni bilo dokazov, da bi ravnali z namenom, da bi sebi omogočili pridobitev protipravne premoženjske koristi oziroma da bi nameravali drugemu povzročiti škodo. Stroške postopka bo nosil proračun.