Umrla je zaradi bratovih blodenj

Zagovornik meni, da Jožef Peterlin spada na psihiatrijo, ne za zapahe.

Objavljeno
26. februar 2013 13.26
Posodobljeno
27. februar 2013 05.00
dja*sojenje Peterlin
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Dvanajst let bo moral zaradi uboja svoje sestre v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti za zapahi preždeti Jožef Peterlin, če bo obveljala sodba prvostopenjskega sodišča. Sodišče meni, da ni mogoče govoriti ne o umoru iz maščevanja ne uboju na mah.

Po tragediji, ki se je 3. novembra lani zgodila na Gmajnici 78 v Komendi blizu Kamnika, ko je 59-letni Jožef Peterlin z 28,5 centimetra dolgim nožem večkrat zabodel svojo sestro Antonijo Jenko, s katero je živel, je na ljubljanskem okrožnem sodišču sledil (nepravnomočni) sodni epilog.

Ta se ni izšel povsem po pričakovanju tožilstva, ki je zoper Peterlina vložilo obtožnico zaradi umora iz brezobzirnega maščevanja, prav tako ne po pričakovanju obrambe. Peterlinov zagovornik Andrej Žabjek je zatrjeval, da tu ne more biti govora o umoru, temveč kvečjemu uboju na mah.

Jasno je že, da se bo obramba na sodbo, s katero je bil Peterlin obsojen na 12 let zapora zaradi uboja, pritožila. Žabjek vztraja, da gre za shizofrenika, ki je bil zaradi svojih težav že trikrat hospitaliziran in ki ga je treba po njegovem mnenju zdraviti, ne pa zapreti. O pritožbi bodo razmislili tudi na tožilstvu, saj so za Peterlina, za katerega menijo, da je moril zaradi spora o dediščini, zahtevali 18 let zapora. A najprej bodo znova preučili izvedeniško mnenje psihiatra.

Sestro povezal z namišljenimi zasledovalci

Sodišče se je oprlo na mnenje izvedenca psihiatrične stroke Vanja F. Rejca, ki je za potrebe sojenja pregledal Peterlina, in presodilo, da je Peterlina zaradi blodenj, ki jih je ugotovil psihiater, gnala želja, da sestra umre. Izvedenec je namreč povedal, da ni ugotovil, da bi Peterlin dejanje storil iz brezobzirnega maščevanja.

Pojasnil je, da je Peterlin paranoidni shizofrenik, na njegovo bolezen pa še dodatno vplivajo preganjalne nanašalne blodnje. Te blodnje je Peterlin po njegovem mnenju navezal na neke namišljene zasledovalce, ki jih je navidezno srečeval v mestu, pa tudi na svojo sestro, ki jo je z njimi povezal.

V usodnem trenutku je bil prepričan, da mu sestra hoče storiti nekaj slabega. »Zaradi te blodnje je bilo okrnjeno njegovo logično razmišljanje,« je sklenil izvedenec in dodal, da po njegovem teh blodenj ni sprožil spor o dediščini.

Izvedenec meni, da duševne motnje glede na rezultate njegovega zdravljenja ne bo mogoče v celoti odpraviti. Sodišče pa je kljub Peterlinovi dosedanji nekaznovanosti in dejstvu, da je dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, poseglo po razmeroma visoki kazni (za to kaznivo dejanje je zagroženih od pet do 15 let zapora).

Med drugim je upoštevalo, da je dlje časa maltretiral svojo družino. Sodnik Zvjezdan Radonjić je ob obrazložitvi sodbe dejal tudi, da v tem primeru ne more biti govora o uboju na mah, saj Peterlin ni bil izzvan, ob ogledu kraja dejanja pa so ugotovili, da se je sestra branila z golimi rokami.

Grožnje so se začele zaradi dediščine

Da so bili odnosi s Peterlinom neurejeni, so na sodišču opisali mož pokojne Jože Jenko ter njena hči in sin Nataša Cencelj in Sašo Peterlin. Nataša Cencelj je povedala, da so se maltretiranje in grožnje začele takrat, ko je ugotovil, da je bil po smrti staršev upravičen le do dvanajstine hiše in da so se ga vsi bali. Zaradi tega se je leta 2007 tudi izselila.

Jože Jenko je kot priča povedal, da sta ga s sestro preživljala in da je bil vedno konflikten, zaradi vseh pritiskov pa je pri psihiatru nazadnje pristala tudi njegova žena.

Tožilstvo je v obtožnico zapisalo, da je bilo za Antonijo Jenko usodnih šest globokih ran, med drugim tudi prerezana vratna arterija, zaradi česar je izkrvavela. Peterlin je po očitkih iz obtožnice dejanje storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je njegova sestra predlagala, naj se na dražbi proda njegova dvanajstina hiše.

Dražba je bila napovedana za 7. november 2012, torej nekaj dni po dogodku.