Upniki padlega MTB ob 200 tisočakov   

Viktorju Ledniku in Blažu Mlinariču je tožilstvo naprtilo oškodovanje upnikov oziroma izčrpavanje mariborskega MTB.     

Objavljeno
25. februar 2015 18.04
uho/Ustavno sodisce
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – Z zaslišanjem prič in pojasnili finančne izvedenke se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu direktorju propadle gradbene družbe MTB Viktorju Ledniku in lastniku Blažu Mlinariču. Tožilstvo jima je naprtilo oškodovanje upnikov oziroma izčrpavanje MTB.

To sta po navedbah tožilca Nika Pušnika zagrešila prek plačila fiktivnih računov v višini dobrih 200.000 evrov v korist družbe MTB biro. Sporni računi iz 2009 so se nanašali na storitve za vodenje projekta izgradnje poslovno-stanovanjskega centra v Medvodah; vendar je ta projekt dejansko vodila družba TT biro, s katero je MTB sklenil pogodbo, je pojasnil tožilec. Kazensko ovadbo je po njegovih besedah podala davčna uprava, ki je ugotovila, da MTB biro ni imel nobenega zaposlenega, tako da ni mogel opraviti storitev.

V času načrtovanja projekta v Medvodah je MTB angažiral arhitekta Igorja Žnidarja, ki je izdelal idejno zasnovo, včeraj pa je na sodišču kot priča obujal spomin na sodelovanje z Mlinaričem in Lednikom. Za projekt v Medvodah je dobil ustno naročilo Mlinariča, svoje opravljeno delo v dveh letih pa je ocenil na najmanj 50.000 evrov. Vendar do danes ni videl še niti centa, je povedal. Spomnil se je, da je bil osnovni naročnik vedno MTB, šele na koncu je slišal tudi za MTB biro. Po dogovoru bi dobil plačilo, ko bi banke pristopile k projektu, a je ta na koncu propadel.

Še eno izvedensko mnenje

V sodnem procesu proti Ledniku in Mlinariču na okrožnem sodišču v Mariboru sta po besedah tožilca ključni vprašanji, ali so bile storitve MTB biro dejansko opravljene (oziroma je šlo za fiktivne račune) in kakšno je bilo finančno stanje matičnega podjetja MTB konec leta 2008. S slednjim se je v dveh mnenjih ukvarjala izvedenka finančne stroke Irena Lesjak in ugotovila, da je bil MTB 31. decembra 2008 že nesolventen. Prezadolžena družba namreč v tistem času ni bila več zmožna plačati vseh svojih obveznosti; menda je imela za 11 milijonov evrov zapadlih neplačanih obveznosti.

Kljub takšnim ugotovitvam je Lednik na sodišču zatrdil, da je MTB v tistem času še normalno posloval (prisilna poravnava je stekla leta 2010 in stečaj leto pozneje). Obramba zaradi nestrinjanja z mnenjem izvedenke želi, da sodnica Barbara Nerat pridobi še eno izvedensko mnenje.

Pričal je tudi nekdanji direktor prav tako že propadlega gradbenega podjetja Stavbar Miroslav Temnik. Stavbar je takrat veliko sodeloval s podjetjem MTB, Mlinarič ga je povabil tudi k izvajanju projekta v Medvodah. Po njegovih besedah so banke, ki so se pozneje »potegnile nazaj«, zahtevale projektno družbo, v tem primeru MTB biro. Vodja projekta je bil Mlinarič, se spomni Temnik, po njegovem pa ni bilo nič neobičajnega, da vodja projekta ni bil zaposlen v projektni družbi.