Uporaba petard še ni dovoljena

Gorenjski policisti opozarjajo, da se petarde lahko uporabljajo le med 26. decembrom in 2. januarjem.

Objavljeno
17. december 2014 10.22
dja PETARDE
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Kranj − Policija skoraj vsak dan dobiva prijave zaradi pokanja petard, čeprav zakon dovoljuje njihovo uporabo le med 26. decembrom in 2. januarjem. »Veseli december je zagotovo praznični mesec, povezan pa tudi s pokanjem in uporabo pirotehnike. Pokanje se ponekod na ulicah že sliši, čeprav je uporaba zdaj še prepovedana,« opozarjajo na Policijski upravi Kranj.

Pri tem opozarjajo, da uporaba pirotehnike ni dovoljena. Prepovedana je v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve.

Mladoletnikom do 14. oziroma 16. leta starosti je dovoljeno uporabljati pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije, vendar le pod nadzorom staršev ali skrbnikov, medtem ko mlajšim uporaba ni dovoljena. »Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok, pa so prepovedane že od leta 2008. Zato pozivamo k upoštevanju predpisov in poudarjamo, da se uporaba petard lahko konča tudi tragično,« so še sporočili s kranjske policijske uprave.