Usodna je bila bolnikova premestitev

Zaradi malomarnega zdravljenja ovadili zdravnici na nevrološki kliniki.

Objavljeno
30. maj 2016 18.27
Nevrološka klinika v Ljubljanai, Ljubljana,26,01,2015
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana − Izbruh tako imenovane afere Radan je na površje prinesel kar nekaj očitkov o nepravilnostih na ljubljanski nevrološki kliniki. Medtem ko proti Ivanu Radanu zaradi več kaznivih dejanj na sodišču že teče kazenski postopek, so kriminalisti na podlagi preiskave zdaj ovadili še dve zdravnici.

»Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti in proti dvema zdravnicama na nevrološki kliniki v Ljubljani podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo,« je sporočila Nataša Pučko, predstavnica ljubljanske policijske uprave.

Potrdila je še, da so se kriminalisti v sumljivo smrt bolnika na nevrološki kliniki poglobili na podlagi dokumentov, ki so se v medijih pojavili ravno pred letom dni. Dokumenti razkrivajo domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na omenjeni kliniki. »V preiskavi smo ugotovili, da je bil bolnik na začetku novembra 2014 sprejet na zdravljenje na nevrološko kliniko, kjer je po nekaj dneh umrl, po ugotovitvah kriminalistične preiskave zaradi ravnanja zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke,« je še zapisala Pučkova.

Po premestitvi še isti dan umrl

Ob izbruhu afere Radan so mediji pridobili dokumente, ki so vrgli senco dvoma na strokovno zdravljenje na nevrološki kliniki, predvsem gre za komunikacijo med zdravnikom Ivanom Radanom in nekaterimi sodelavci, kot je takrat poročala POP TV.

Čeprav so nekateri mediji včeraj poročali, da gre tudi za ugotovljene nepravilnosti, ko je ena od zdravnic odklopila aparat in bolnika pustila, da se je dušil (o tem je za televizijo spregovorila nekdanja medicinska sestra), po naših informacijah v tem primeru kriminalisti niso odkrili nepravilnosti.

Kot smo izvedeli, ovadba zadeva primer bolnika, ki so ga premestili z oddelka nevrološke intenzivne terapije na negovalni oddelek, čeprav bi ga morali imeti pod stalnim nadzorom in pri ustreznih aparatih, za takšno zdravljenje pa na negovalnem oddelku ni bilo pogojev. Še isti dan je bolnik umrl. Neuradno sta bila sporna tako premestitev kot postopek oživljanja, prav tako so se kriminalisti menda osredotočili na vprašanje, zakaj ni bila opravljena obdukcija. Pod drobnogledom sta se znašli zdravnici z dveh oddelkov.

Izvedenec odstopil od ugotovitev

Včeraj se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevala glavna obravnava proti Radanu, ki se po umaknjenem obremenilnem mnenju izvedenca brani s prostosti. Obtožnica mu še vedno očita umor šestih bolnikov iz morilske sle, osem kaznivih dejanj neupravičenega slikovnega snemanja, poleg tega naj bi na svoje ime in še na ime 11 drugih ljudi neupravičeno izdal za 20.000 evrov zdravil.

Prelomni trenutek na sojenju se je zgodil pred dnevi, ko je izvedenec za klinično psihologijo Aleš Friedl na koncu zaslišanja odstopil od mnenja, na podlagi katerega je večinoma temeljila obtožnica, ki mu očita umore. Friedl je v izvedenskem mnenju obtoženega označil za osebo z narcistično osebnostno motnjo, za katere je značilen razcep v samopodobi. Dodal je, da ima Radan občutek grandioznosti, trpi za pomanjkanjem empatije, ima znižano samospoštovanje, razcepljen je med pravim in lažnim jazom, ima občutek, da je nad zakonom, ima težave z navezovanjem medosebnih odnosov in šibkejši čut za stvarnost. Ocenil je tudi, da ima zdravnik kompleks boga. Nato pa na zaslišanju klonil pod težo argumentov izvedenke Alenke Sever, ki jo je najela obramba, in odstopil od svojih ugotovitev.