So Goriške lekarne šle na roko preprodajalcem mamil?

V Goriških lekarnah so se zalagali s tabletami na podlagi ponarejenih in prenarejenih recepti italijanskih zdravnikov.

Objavljeno
15. april 2015 16.33
suhadolnik recept
Iztok Umer, Nova Gorica
Iztok Umer, Nova Gorica
Nova Gorica - »Kriminalisti smo kazensko ovadili kar 119 oseb, 104 italijanske državljane in 15 slovenskih, ki so se s tabletami iz skupine benzodiazepinov, ki so namenjene le zdravljenju, sicer pa sodijo med nedovoljene droge, oskrbovali v lekarnah Severovzahodne regije s ponarejenimi in prenarejenimi recepti italijanskih zdravnikov,« je dolgotrajno kriminalistično preiskavo opisal vodja sektorja kriminalistične policije pri PU Nova Gorica Marino Pangos. Več kot 140.000 tablet je končalo na črnem narkomanskem trgu v Novi Gorici in sosednji Gorici, kar naj bi preprodajalcem prineslo v žep od 210.000 do 350.000 evrov.

Pangos je še omenil, da so zasegli kar 1667 ponarejenih in prenarejenih receptov, da so se povezali z italijanskimi varnostnimi organi, ki so opravili tri hišne preiskave pri osumljencih. Obe policiji nista ugotovili krivde oziroma povezanosti zdravnikov, ki so bili podpisani na receptih, na katerih je bil tudi njihov pečat. Z ugotovitvami kriminalistične preiskave so seznanili slovensko lekarniško zbornico, sami kriminalisti pa niso zbrali dovolj dokazov, da bi bil kakšen lekarnar iz Severnoprimorske regije povezan s ponarejevalci in naklepno izdajal tablete z lažnih receptov.

Vse izdane tablete vsebujejo psihoaktivne snovi, ki sodijo med prepovedane droge. Italijanski odvisniki so z recepti prihajali na naše območje, kjer so cene v primerjavi s cenami v italijanskih lekarnah za približno polovico nižje. Lekarne so izdale več kot 140.000 tablet iz skupine benzodiazepinov. Cena tablice na recept z desetimi tabletkami v naših lekarnah stane okoli 3,7 evra, na črnem narkomanskem trgu pa so eno tabletko prodajali po 1,5 do 2,5 evra. Iz lekarniške zbornice so kriminalisti dobili odgovor, da naj bi z lažnimi recepti, zdravila dvigovali le v lekarnah v Severnoprimorski regiji.

Vodja novogoriškega državnega tožilstva Branka Oven je pojasnila, da se glede na število ovadenih italijanskih državljanov že dogovarjajo, da bi kazenski pregon prevzelo državno tožilstvo iz sosednje Gorice.