V Beogradu aretirali srbskega narkošefa

Po štirih mesecih preiskovanja zaradi utaje davkov priprli Dragoslava Komajca.

Objavljeno
10. november 2014 10.53
reut*evri
 M. Bi., kronika
M. Bi., kronika
Ljubljana – Po več kot štirih mesecih dela so srbski kriminalisti včeraj na njegovem domu v Beogradu prijeli Dragoslava Kosmajca. Gre za najbolj iskanega balkanskega narkošefa, a aretacija ni povezana z mamili.

Kot je povedal srbski notranji minister Nebojša Stefanović, Kosmajca in še sedem sodelavcev, ki so jih prav tako aretirali včeraj, sumijo petih kaznivih dejanj, med drugim nagovarjanja h kaznivim dejanjem in davčnih utaj. »Poleg osnovnega cilja, da ujamemo Kosmajca in to skupino ljudi, smo v preiskavi delali na tem, da pridobimo dovolj trdnih dokazov, da jim bo v sodnem postopku mogoče odvzeti vse premoženje, ki so si ga prilastili s kaznivimi dejanji,« je povedal Stefanović. Dodal je, da še naprej poteka vsestransko preverjanje Kosmajceve lastnine v tujini, aretacijo pa je primerjal s preiskavo in aretacijo Ala Caponeja: »Tudi on je padel pri utaji davkov. To je prvi korak, delamo v skladu z zakonom, naprej se bo vse razvilo samo od sebe. S to aretacijo smo pokazali, da v Srbiji ni nedotakljivih.«

Kot navajajo srbski mediji, je premier Aleksander Vučić Kosmajca junija označil za največjega preprodajalca mamil v Srbiji, povezujejo ga s Surčinsko skupino, ki s skupino Dušana Spasojevića velja za najbolj organizirano tihotapsko skupino heroina in kokaina v tem delu Evrope. Nekateri namigujejo, da je eden ključnih ljudi za povezavo med Kolumbijo in Balkanom. Kot izhaja iz nekaterih dokumentov, je po utečenih kanalih organiziral prevoz velikih količin kokaina iz Turčije, Bolgarije in Makedonije prek Črne gore in Srbije v zahodno Evropo.