V dveh tovornjakih našli 175 kilogramov kokaina

Če bi kokain na ilegalnem trgu prodajali na drobno, bi zanj lahko iztržili tudi do 14 milijonov evrov.

Objavljeno
27. november 2014 18.11
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika

Koper – V okviru poostrenega nadzora na avtocestnem križu so koprski policisti v preteklih dneh na počivališču Povir v dveh tovornjakih, ki sta prevažala sadje iz Španije v Slovenijo, zasegli skupno 175 kilogramov kokaina. Kot ocenjuje vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič, je to eden največjih zasegov te droge v samostojni Sloveniji.

Med poostrenim nadzorom vozil na počivališču Povir v smeri Ljubljane so tako policisti ustavili tovornjak celjske registracije, ki ga je vozil 39-letni državljan Srbije. Po ugotovitvi številnih cestnoprometnih prekrškov so se policisti odločili za podrobnejši pregled vozila.

S pomočjo policijskega psa so v voznikovi kabini odkrili potovalni torbi, v katerih je bilo skupno okoli 68 kilogramov kokaina. Drogo so zasegli, vozniku pa odvzeli prostost, je pojasnil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Koper Dean Jurič, ki je pri tem dejal, da je to »zgodovinski zaseg droge v Sloveniji«.

Policisti so nato pregledali še širšo okolico. V neposredni bližini drugega, zapuščenega tovornjaka prav tako celjske registracije, ki je imel priprta vrata in še prižgane luči, so v več nahrbtnikih našli skupno dobrih 107 kilogramov kokaina.

Policija je tako zasegla skupno približno 175 kilogramov kokaina, katerega cena na ilegalnem trgu se giblje med petimi in sedmimi milijoni evrov, v prodaji na drobno pa bi vrednost zasežene droge narasla tudi do 14 milijonov evrov.

Poleg 39-letnega Srba, ki je še vedno v priporu, policija išče še enega za zdaj neznanega voznika. Osumljenca sta očitno izkoristila legalen prevoz – uradno sta namreč prevažala večjo količino sadja –, da sta domnevno na območju Španije prevzela drogo, ki naj bi bila namenjena prav v Slovenijo, je navedel Jurič. Čeprav sta oba tovornjaka v lasti istega podjetja, to naj bi bilo prevozniško podjetje iz Grobelnega, je težava pri identifikaciji osumljenca ta, da so šoferji izvajali prevoze honorarno in da v podjetju niso vodili evidenc o identiteti voznikov, je pojasnil Jurič.

Voznikoma grozi do deset let zaporne kazni

Kot so zatrdili koprski policisti, preiskava v tem primeru ne bo končana prav kmalu, obema voznikoma pa zaradi prevoza droge grozi do deset let zaporne kazni. Prijeti srbski voznik tovornjaka bo na nadaljnji razplet postopka čakal v priporu, ki ga je zanj odredil koprski preiskovalni sodnik.

Vodja sektorja uniformirane policije PU Koper Tomaž Čehovin je pri tem opozoril, da ugotavljajo veliko kršitev, ko tovorna vozila »na črno« upravljajo osebe, ki sploh niso zaposlene pri transportnem podjetju oziroma pri njem niso evidentirane. Kot je dodal Jurič, se sicer na avtocestnem križu vse pogosteje srečujejo z različnimi oblikami kriminalitete, od tatvin in goljufij do tihotapljenja prepovedanih drog.

Čehovin je poudaril pomen poostrenih nadzorov, s katerimi so se odzvali na spremembe prometnih tokov, zlasti na povečanje prometa tovornih in osebnih vozil v povezavi z migracijskimi tokovi, ki prečkajo Slovenijo. Zgolj nadziranje prometa z vidika ugotavljanja prekoračitev hitrosti je namreč preživeto, je ugotavljal Čehovin.

Odkritje pokazalo na upravičenost ukrepov

Pri poostrenih nadzorih sodelujejo tako uniformirani policisti kot kriminalisti, poleg njih pa se povabi k sodelovanju še druge, ki so pristojni za nadzor na avtocestnem križu, od cestninskih nadzornikov dalje. Zadnji primer potrjuje pravilnost njihove odločitve za uvedbo tovrstnih nadzorov, je dodal Čehovin.