V gmajni ni zrasel elitni gaj

Včeraj se je končalo sojenje v aferi Zbiljski gaj. Objavljamo kronologijo afere.

Objavljeno
15. junij 2012 11.22
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

• 1998: Direktor Meblesa, d. o. o., iz Goričan, Borut Rezar sklene z lastniki zemljišč dogovor o prodaji Zbiljske gmajne.

• 1999: Medvoški občinski svet spremeni Zbiljsko gmajno v zazidljivo stavbno zemljišče. Načrt določa gradnjo doma za starejše in 83 hiš.

• 2000: Mebles gradi dom za starejše in sosesko Zbiljski gaj na šestih hektarih.

• 2001: Odprtje doma za starejše. Zaradi sovlagateljstva v podjetju Dom, d. o. o., ki upravlja dom starejših, se občina Medvode odpove plačilu komunalnega prispevka, večinski lastnik je Mebles. Ta je leta 2001 med 500 najhitreje rastočimi podjetji v Sloveniji oziroma gazelami uvrščen na 245. mesto.

• 2002: Gradnja hiš in varovanih stanovanj - Mebles dobiva posojila, med drugim mu ga odobri Dom Medvode.

• Junij 2003: Ob stečaju Meblesa IMS, v katerem so bila poleg Meblesa še podjetja Industrijaimport, Metro avto servis in Metro avto, kupci izvedo, da so njihove nepremičnine obremenjene s hipotekami. Na dan pride, da je Mebles namesto 80 individualnih hiš zgradil 57 hiš in 24 večstanovanjskih objektov oziroma 152 stanovanjskih enot, čeprav je infrastruktura ostala prilagojena 80 enotam.

• September 2003: Ministrstvo za delo prenese koncesijo za opravljanje institucionalnega varstva v domu starejših s podjetja Dom na podjetje Deos; med 399 upniki Meblesa največjo terjatev prijavi Abanka. V stečaju Meblesa IMS je sicer prijavljenih za 41,7 milijona evrov terjatev.

• Oktober 2003: Gradis inženiring (pozneje zaradi pripojitve Gradis skupina G) vstopi v projekt. Cilj je dograditi 26 objektov oziroma 83 stanovanjskih enot, na novo želi zgraditi deset objektov oziroma 50 stanovanjskih enot.
2004: Gradis dokonča in izroči kupcem 28 stanovanj.

• 2005: Medvoški občinski svet omogoči legalizacijo 24 objektov, ki jih je na črno gradil Mebles in dokončal Gradis. Namesto enostanovanjskih objektov so naredili po pet stanovanjskih enot in jih pod imenom varovana stanovanja prodali. Jeseni Gradis skupina G ustavi vsa dela zaradi plombe družine Knific in sklepa občinskega sveta, saj ta omogoča gradnjo 16 novih hiš.

• 2006: Občina Medvode brez vednosti občinskega sveta s podjetjem Dom v stečaju sklene poravnavo in mu nakaže 92 milijonov tolarjev. Gradis skupina G zaradi nespoštovanja pogodbe vloži tožbo proti Meblesu IMS v stečaju, Abanki Vipa in Movensi. Zoper nekdanjega direktorja Meblesa Andreja Rezarja (to je sin Boruta Rezarja, Borut Rezar je umrl še pred začetkom preiskave, leta 2005) in Rajka Županca (direktor Meblesa IMS je bil pet mesecev, do maja 2003) se začne preiskava zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

• 2009: Medvoški občinski svet zavrne predlog Gradisa skupine G za spremembo lokacijskega načrta, ki predvideva etapno gradnjo. Tožilstvo vloži obtožnico proti Andreju Rezarju zaradi povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem, proti Zdenki in Samu Škodlarju ter Rajku Župancu pa zaradi oškodovanja upnikov.

• 2011: Septembra se začne sojenje Andreju Rezarju, Župancu in Škodlarjevima, ker so upnike domnevno oškodovali za 121 milijonov evrov. Vsaj 50 kupcev nepremičnin v Zbiljskem gaju še nima rešenih lastniških razmerij. Po kompenzaciji z Gradisom skupino G zaradi neplačanih opravljenih del v Stožicah postane podjetje Leka lastnik večstanovanjskega objekta. Gradis skupina G kljub obljubi oktobra 2009 ne uredi infrastrukture.

• 2012: Tožilec umakne del obtožnice, na zatožni klopi ostaneta le še Rezar in Škodlarjeva. Sodišče jima izreče pogojno kazen.