V gorah povečana nevarnost plazov

Gornike in turne smučarje te dni ogrožajo snežni plazovi in poledenele površine.

Objavljeno
01. april 2014 12.01
Sneg je pobelil tudi slovenske gore
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Kranj - Včeraj dopoldne je 76-letni Avstrijec smučal z Vrtače, ko je med spustom zapeljal na led in zdrsel približno 300 metrov po pobočju. Poškodovanemu smučarju je prvo pomoč na kraju nudil prijatelj, ki je tudi poklical reševalce. Helikopter slovenskem vojske je smučarja odpeljal na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Povečana možnost plazenja snega

Gorenjski policisti ob tem opozarjajo, da je zadrževanje v gorah, zlasti na bolj izpostavljenih območjih z večjimi še zasneženimi nakloni, zelo nevarno, ne samo zaradi ledenih površin, ampak tudi zaradi velike verjetnosti proženja snežnih plazov.

Vreme v tej zimi je bilo namreč netipično - v gorah je zapadla velika količina snega, snežna podlaga pa zaradi relativno visokih temperatur ni idealna, saj se snežne plasti zaradi kombinacije toplega ozračja ter menjavanje dežja in sneženja med seboj niso dobro sprijele. Tudi sicer lepo vreme, kot smo mu priča v zadnjih dneh, povzroči, da toplota tekom dneva tali zgornjo plast snega, ki nato ponoči, ko temperature padejo, zmrzne. Na prvi pogled je ta zgornja plast snega videti stabilna, kar pa se lahko od ponovnem višanju temperatur hitro spremeni in sneg začne plazeti.

V gore odpravite dovolj zgodal

Trenutno je sneg »moker« in »težak«, kar je še dodatna nevarnost, ki ujetemu v plazu lahko povzroči še hujše poškodbe in zmanjša že tako majhno možnost za preživetje, opozarjajo na PU Kranj, kjer obiskovalcem gora in turnim smučarjem svetujejo naj se na turo pripravijo, pot naj prilagajajo razmeram, v gore pa naj se odpravijo dovolj zgodaj.

Zelo priporočljivo je imeti tudi družbo in plazovni trojček - plazovna žolna, sonda in snežna lopata - zelo uporaben pa je še nahrbtnih z zračno blazino, ki lahko izboljša možnost preživetja v plazu.