V Ljubljani bo vroče, mavrično in pijano

Ta konec tedna je pred policijo velik izziv: v mesto prihajajo angleški navijači, udeleženci parade in kolesarji.

Objavljeno
11. junij 2015 21.09
Samo Jarc za kroniko. Ljubljana,11,06,2015
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – »Radi čezmerno pijejo alkohol, včasih kršijo javni red in mir ter nadlegujejo domačine,« je glavno opozorilo, ki so jih slovenski policisti od angleških kolegov prejeli pred nedeljsko nogometno kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo 2016 z angleško reprezentanco.

Opozorilo angleških policistov se ne nanaša na Wayna Rooneyja in druščino, temveč na navijače, ki bodo danes, predvsem pa jutri polnili našo malo prestolnico. Čeprav večjih težav policija ne pričakuje, saj so časi huliganstva v Angliji zdavnaj minili, je pripravljena na vse, zagotavlja prvi mož Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Srečko Jarc. Zato bo v Ljubljani skrbelo še dodatnih 600 policistov.

Največja skrb policistov je navijaško spoznavanje turistične in gostinske ponudbe. Predvsem zadnje, saj je pod vplivom alkohola vse mogoče. Tako so angleški navijači na primer že nadlegovali domačine in kršili javni red in mir, pravi Jarc. Na zadnjih dveh gostovanjih pa sta skupini nekaj deset navijačev hoteli brez vstopnic vdreti na stadion. Po podatkih policije del od okrog 2300 navijačev, ki naj bi po njihovih podatkih prišli v Slovenijo, ne bo imelo vstopnic in se bodo zadrževali v bližini stadiona in v lokalih v središču mesta. Več jih bo nastanjenih v hotelu Park na Taboru. Tam bo v soboto tudi navijaški piknik, ki naj bi se ga udeležilo okrog 300 Angležev.

Večina navijačev bo prispela na brniško letališče, nekaj pa tudi na letališča v Zagreb, Trst, Benetke in na avstrijska letališča. Če bo teh navijačev več, bo treba zagotoviti tudi spremstva do Ljubljane. Jarc pojasnjuje, da policija pri tem sodeluje tako s Slovensko nogometno zvezo kot s policijami vseh vpletenih držav in z Združenjem angleških navijačev.

Parada ponosa bolj varovana, v Ljubljano ne bo Viol

Dejstvo, da je nogometna tekma isti konec tedna, ko sta v Ljubljani še dve prireditvi, parada ponosa v soboto in kolesarski maraton Franja, ki poteka že od danes in se bo v nedeljo končal z osrednjima maratonoma, za policijo predstavlja velik izziv, priznava Jarc. Največji varnostni izziv je nogometna tekma. Največ izkušenj si je slovenska policija pridobila leta 2013, med Eurobasketom.

»Takrat je bilo tudi več tekem zelo rizičnih skupin. Bil sem na Jesenicah, kjer so bili na tekmi med Srbijo in BiH incidenti in je bilo precej vroče, a se je vse skupaj nato končalo brez večjih izgredov. Prepričan sem, da bomo tudi tokrat razmere obvladali, če bo treba,« je povedal Jarc. V Ljubljano bodo prišle tudi različne slovenske navijaške skupine, a kot kaže, v Stožice ne bo Viol, vsaj ne organizirano, kar bi v Ljubljani lahko izzvalo večji konflikt.

Navijači angleškega prvoligaša Chelsea so se pred kratkim zapletli v rasističen incident, saj so pred tekmo s francoskim PSG v Parizu na podzemni železnici iz vagona odrinili temnopoltega Francoza, pri tem pa vpili, da so rasisti in da jim je to všeč. »Podrobno angleškega odnosa do drugačnih ne poznamo. A ker bo v soboto, ko se bodo v Ljubljani že gibali navijači, potekala tudi parada ponosa, se zavedamo, da so konflikti mogoči,« je na vprašanje, kako si predstavljajo srečanje udeležencev parade ponosa in nogometnih navijačev, odgovoril Jarc.

In če je parado ponosa Policijska postaja Center pred leti spremljala s šestimi policisti, nato pa je tudi zaradi čedalje večje udeležbe in navzočnosti državnih predstavnikov iz leta v leto za varovanje zagotovila nekoliko več policistov, pa bo udeležence tokrat spremljalo okrog 140 policistov. »Menimo, da ne obstaja velika verjetnost, da bi se kaj zgodilo ob paradi, temveč ko bodo udeleženci prihajali in odhajali ter se zbirali v različnih lokalih na sklepnih slovesnostih. Tudi v preteklosti se je napad zgodil v lokalu,« je spomnil na incident v Open Cafe pred leti. Jarc je pri tem opozoril tudi na samozaščitno ravnanje udeležencev, predvsem ob prihodu in odhodu na parado.

Sedem britanskih policistov bo umirjalo navijače

Pri varovanju bo slovenskim kolegom pomagala britanska policijska delegacija, tako imenovani spotterji. »Delo teh policistov opazovalcev je nova oblika dela z navijaškimi skupinami pri nas. Za spotterje poskušamo zadolžiti predvsem tiste, ki jih to področje zanima, saj morajo poznati reprezentanco, člane in vodje navijaških skupin, njihove simbole in podobno. Morajo biti komunikativni, saj so most med navijači in tujimi policisti in lahko prek dela z navijaškimi skupinami pripomorejo k umirjanju navijačev, že drug jezik včasih lahko predstavlja oviro,« pojasni Jarc.

Spotterstvo je v svetu že precej uveljavljeno in v njem sodeluje tudi slovenska policija. Nacionalna kontaktna točka tako komunicira s tujimi varnostnimi službami, in ko tuja policija zaprosi našo za pomoč ali obratno, se na podlagi ocene možnosti konfliktov zagotovijo spotterji. Tako so na prvo kvalifikacijsko tekmo v Anglijo potovali trije slovenski policisti, v Ljubljano pa pride sedem britanskih policistov. Ti ne bodo imeli nobenih pooblastil za ukrepanje, temveč bodo delovali v paru s slovenskim policistom, ki mu bodo lahko pomagali s pravimi informacijami. »Na Eurobasketu so spotterji na primer na tekmi med Slovenijo in Litvo v Stožicah prepoznali določene nasilne navijače, s seboj so imeli tudi njihove fotografije in naši policisti so do njih pristopili in jih opozorili na športno navijanje. Ta tekma je tudi minila brez izgredov,« pove Jarc in doda, da je precej lažje, ko veš, komu moraš posvetiti pozornost, precej drugače pa se na tekmi obnaša tudi sicer nasilen navijač, ki ve, da ga spremljajo policijske oči in videonadzor.