V pisani druščini osumljencev tudi trije policisti

V Mariboru in drugod po Sloveniji so policisti opravili 39 hišnih preiskav in aretirali 34 ljudi

Objavljeno
29. maj 2015 18.13
mfe preiskava
Miha Rubin
Miha Rubin

Maribor – V dve sklepni kriminalistični akciji, uperjeni v organizirano in premoženjsko kriminaliteto, je bilo vključenih kar 300 policistov in kriminalistov, ki so v Mariboru in drugod po Sloveniji opravili 39 hišnih preiskav in pridržali 34 ljudi. Med osumljenimi so tudi trije policisti.

Pridržane storilce so kriminalisti osumili trgovine z ljudmi, trgovanja z drogami in škodljivimi substancami za zdravljenje, hudodelskega združevanja, velikih tatvin, ponarejanja denarja in prikrivanja. Izmed vseh pridržanih so sedmerico 28. maja privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil sodno pridržanje. O vpletenih policistih na niso želeli podrobneje govoriti, saj jih obravnava specializirano državno tožilstvo.

Glede organizirane kriminalitete je vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda pojasnil, da so obravnavali tri sklope trgovine z ljudmi. »Vsem je skupno, da so osumljeni žrtve s preslepitvijo pripeljali v Slovenijo, jih tukaj nastanili, spravili v podrejeni položaj in z zlorabo tega izkoriščali, da so se praviloma kot barske plesalke prostituirale za to združbo.«

Po besedah Munde so ženskam namenjali le del zaslužka, pri čemer so jim še zaračunavali razne (namišljene) kazni, kar je še zmanjševalo njihov zaslužek. Zaradi trgovine z ljudmi so ovadili 16 storilcev, identificirali pa 26 žrtev iz Ukrajine, Madžarske, Makedonije ter s Češke in Slovaške.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov so vzporedno ugotovili, da se posamezniki vežejo na te storilce in izvršujejo kazniva dejanja trgovanja s prepovedanimi drogami. Zaradi 18 tovrstnih kaznivih dejanj so ovadili 16 osumljenih, je povedal Munda. Ker so odkrili, da drogo prodajajo tudi v lokalih, so še dva ovadili za omogočanje tega dejanja.

V okviru dveh preiskav so po besedah Munde prišli na sled posameznikom, ki jih sumijo, da so preprodajali škodljive snovi za zdravljenje erektilne disfunkcije. V povezavi s tem so ovadili trojico, razkrili pa so, da so bili v ta del vpleteni posamezniki iz vrst policije.

Glede premoženjske kriminalitete je Munda povedal, da so obravnavali določene storilce iz Slovenije, pri tem pa ugotovili, da je hudodelsko združbo organiziral tudi 31-letni državljan Bosne in Hercegovine, ki je skupaj z državljanom Srbije izvrševal kazniva dejanja pri nas. Šlo je predvsem za velike tatvine avtomobilov BMW X5 in X6, osumljenci pa so po oceni kriminalistov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini pol milijona evrov. Ovadili so jih za 18 kaznivih dejanj.

Po besedah sogovornika so omenjene zadeve sprva obravnavali posebej, pozneje pa so pri določenih sklopih odkrili, da se posamezni kriminalci medsebojno povezujejo in prepletajo pri storitvi kaznivih dejanj, konkretno pri prodaji mamil. Zato so zaključni akciji izvedli na isti dan; odvili sta se 27. maja na območjih več policijskih uprav. Med hišnimi preiskavami pa so zasegli večje število stvari, med drugim tudi pištolo. Osumljeni, kar nekaj med njimi je povratnikov, se aretacijam niso upirali.