V šamponu kemikalije za spremembo spola

V trgovinah po Veliki Britaniji in Severni Irski odkrili ponarejene šampone, v katerih so bile tudi kemikalije za spremembo spola.

Objavljeno
04. december 2014 13.19
tre*Sotra
Mi. K, kronika
Mi. K, kronika
London - Tri prodajalne po Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, ki ponujajo izdelke po znižanih cenah, so nevede na svojih policah ponujale ponarejene šampone svetovno uveljavljene znamke Head and Shoulders, v katerih so bile nevarne kemikalije. Med drugim je analiza znanstvenikov iz univerze Loughborough pokazala, da je v njih tudi precejšnja količina kemikalije Diethyl Phthal, ki se uporablja pri postopkih za spremembo spola. Kemikalija lahko vliva na zdravje reproduktivnih organov, nevarna pa je tudi za živali, poroča britanski spletni portal Daily Mail.

Pristojne organe so na šampone opozorile stranke, ki so zaradi njegove uporabe imele zdravstvene težave. Začelo se je s srbečico, nato pa so lasišče prekrile brazgotinice, ki so začele krvaveti, je za britansko televizijsko mrežo BBC svoje izkušnje opisala ena izmed uporabnic.

Preiskovalci so zasegli nekaj tisoč ponarejenih šamponov v dveh prodajalnah Trango Mill's v Cornwallu in v diskotnih trgovinah B&M na Severnem Irskem. Zdravstveni strokovnjaki pa se bojijo, da je kljub temu na policah Združenega kraljestva ostalo še na tisoče takšnih šamponov, saj je zaradi izredne kakovosti ponaredkov zelo težko razločiti med originalom in ponaredkom.

Podjetje, Procter and Gamble, ki izdeluje šampone Head and Shoulders, je ob tem opozorilo, da kemikalije v ponarejenih šamponih lahko povzročijo težave z dihanjem in kožo, ob stiku z očmi pa lahko povzročijo »resno škodo«. Težave lahko povzroči tudi živalim. Če bi šampon iz vodovodnega sistema prišel v reke in jezera, lahko ribe zaradi endokrine kemikalija Diethyl Phthal doživijo tako močne hormonske spremembe, da ne morejo več izlegati iker.