V treh mesecih kar 40 dimniških požarov

Po ocenah oškodovancev je skupna povzročena škoda znašala okrog 700.000 evrov.

Objavljeno
17. februar 2012 10.43
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Novo mesto - Na območju Policijske uprave Novo mesto so v dobrih treh mesecih kurilne sezone obravnavali veliko število požarov na stanovanjskih in gospodarskih objektih. Kar v 40 primerih so kriminalisti in policisti pri ogledu kraja požara ugotovili, da je šlo za dimniške požare.

Vzrok požarov je bil najpogosteje dotrajanost dimnikov, nepravilna in nestrokovna vgradnja dimnih tuljav, nepravilno prezračevanje, iskrenje in samovžig dimnih saj v dimnih tuljavah zaradi nerednega čiščenja. Po ocenah oškodovancev je skupna povzročena škoda znašala okrog 700.000 evrov.

Občane policisti opozarjajo na previdnost pri kurjenju in redno vzdrževanje kurilnih naprav in dimnih tuljav. Policisti in kriminalisti so v več primerih ugotavljali vzroke požarov v novogradnjah oziroma v novejših stanovanjskih hišah. Najpogostejši vzroki v teh primerih so bili nepravilna namestitev in neustrezna zaščita dimnih tuljav.

V izogib tovrstnim požarom, katerih posledice so lahko tragične in nastane velika materialna škoda, svetujejo dosledno upoštevanje zahtev požarne varnosti - redno in strokovno čiščenje dimnih tuljav, kurjenje peči v skladu z navodili proizvajalcev, pravilno prezračevanje in pravilna vgradnja oziroma namestitev peči in dimnih tuljav.