Več kot polovica poškodovanih je najstnikov

O trajni poškodbi sluha zaradi poka petarde je spregovorila tudi miss universe 2013 Sara Savnik.

Objavljeno
17. december 2013 15.52
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - »Veseli nas, da zadnja leta število poškodb s pirotehničnimi sredstvi upada. Zagotovo ima tu velik pomen ozaveščanje,« je na današnji tiskovni konferenci, na kateri so opozorili na nevarnosti uporabe pirotehničnih sredstev, povedal Simon Herman iz Kliničnega oddelka za travmatologijo.

V času lanskih praznikov so v ljubljanskem kliničnem centru (UKC) zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli deset poškodovancev, največ v silvestrski noči. Dva poškodovanca sta imela težke poškodbe, trije srednje težke, pet pa je bilo lažjih poškodb. Največkrat so po besedah Simona Hermana med poškodovanimi najstniki, ki predstavljajo 53-odstotni delež, s 14-odsotnim deležem sledijo otroci do desetega leta starosti, z devetimi odstotki pa mladi med 20 in 30 letom. V 58 odstotkih gre za poškodbe rok, v 31 odstotkih pa za poškodbe obraza.

Poškodbe so različne - od manjših opeklinskih ran do obsežnih in kompleksnih poškodb roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi kasneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. »Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo psihofizičnimi posledicami,« je povedal Uroš Ahčan, predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline.

Osvajanje s petardo se je končalo slabo

Iztok Fošnarič iz klinike za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo je povedal, da so poškodbe sluha k sreči redke, je pa vsako leto tudi kakšen tak primer. Največkrat so poškodbe nepopravljive. Takšno izkušnjo ima tudi miss universe 2013 Sara Savnik, proti kateri je fant, ki jo je nespretno osvajal, leta 2005 na vlaku vrgel petardo. Petrada je počila pri njenem ušesu, zaradi česar ima težave s sluhom in si mora pomagati s slušnim aparatom. »Mladim lahko svetujem, naj se frajarijo na igrišču in ne na tak način. Sama nikoli nisem prižgala petarde, pa sem postala žrtev,« je povedala.

Kot so še pvoedali na tiskovni konefenci, je večina starejših ponesrečencev tudi vinjenih. Daniel Jug iz Uprave uniformirane policije GPU je povedal, da pri uporabi pirotehnike ne sme biti prostora za objestnost in vinjenost. Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok (gre za izdelke, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost in povzročajo zanemarljivo raven hrupa) je sicer dovoljena le od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena samo v času od 26. decembra do 2. januarja. To pirotehniko je prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in tam, kjer potekajo javni shodi oziroma prireditve. Mladoletniki do 14. leta starosti pa te izdelke lahko uporabljajo le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (sem spadajo tudi petarde) pa je povsem prepovedana, z izjemo tistih izdelkov kategorije 2, ki predstavljajo majhno nevarnost in povzročajo nizko raven hrupa - tipični izdelki so rimske svečke, majhna ognjemetna kolesa, bengalične bakle, baterije in kombinacije, rakete in podobno. Te izdelke lahko mladoletniki do 16. leta starosti uporabljajo le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Za kršitev določbe o uporabi pirotehničnih izdelkov je za posameznike predvidena globa od 400 do 1200 evrov. Prepovedana je tudi predelava ali izdelava pirotehnike.

Lani je policija zasegla kot 107.000 kosov pirotehničnih izdelkov

Na problematiko pirotehničnih sredstev so včeraj v javnem pismu ministru za notranje zadeve Gregorju Virantu opozorili tudi v V Združenju invalidov - Forumu Slovenije. Kot so oopzorili, je uporaba pirotehničnih sredstev v zadnjih dvajsetih letih trajno onesposobila vrsto otrok in odraslih. Nekaj oseb je zaradi teh in takih poškodb tudi umrlo, drugi pa so oslepeli, oglušeli in mnogi tudi za vedno postali uporabniki invalidskega vozička. Viranta so zato pozvali, naj se zavzame za prepoved pirotehničnih sredstev.