Večino odškodnine že porabil

Država od Petra Zalarja, ki je zaradi napada medvedke postal tetraplegik, terja 135.427 evrov.

Objavljeno
13. april 2016 18.23
lvi*medved
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Peter Zalar, ki je zaradi napada medvedke pred devetimi leti postal tetraplegik, bi moral državi vrniti del prisojene odškodnine, vendar je večino denarja že porabil za nakup medicinskih pripomočkov, prilagojenega avtomobila in za plačilo oskrbe.

»Kako je tožnik porabil denar, ni izkazano, niti ni pomembno,« je v pravdi dejalo pravobranilstvo. Pri tem je državna pravobranilka poudarila, da so po pravnomočnosti sodbe in še pred nakazilom denarja Zalarja oziroma njegovega zastopnika opozorili, da bo država na vrhovno sodišče vložila zahtevek za revizijo. »In da bomo v primeru uspeha na vrhovnem sodišču razliko med dosojeno in izplačano odškodnino terjali nazaj,« je še pojasnila. Sodišče je včeraj odločilo, da mora Zalar v 15 dneh dostaviti dokazila o tem, zakaj je denar dejansko porabil.

Višje sodišče je leta 2013 potrdilo prvostopenjsko sodbo, po kateri je Petru Zalarju s Hruškarij pri Cerknici zaradi posledic napada medvedke pripadlo 253.000 evrov odškodnine in 910 evrov mesečne rente. Kmetijsko ministrstvo je odškodnino že izplačalo. Po sodbi vrhovnega sodišča pa je država Zalarju dolžna plačati 180.939 evrov odškodnine z zakonskimi zamudnimi obrestmi in mu izplačevati mesečno rento 670 evrov, so pojasnili na pravobranilstvu.

Zalarjeva zagovornica se je čudila njihovemu izračunu, saj po njenem ni jasno, kako so izračunali glavnico, ki naj bi jo dolgoval. To ni bilo jasno niti sodnici, zato je pravobranilstvo predlagalo, da sodišče določi sodnega izvedenca, ki bo lahko pojasnil, ali so izračuni pravobranilstva pravilni.

Po naših informacijah se je Zalar pritožil na ustavno sodišče, ker je vrhovno sodišče po oceni zagovornika odstopilo od uveljavljene sodne prakse, da »samoplačniški« delež v takšnih primerih znaša 30 odstotkov, ne pa 50 odstotkov, kot je, po zatrjevanju Zalarjevih zastopnikov brez obrazložitve, določilo vrhovno sodišče. S tem naj bi bila kršena njegova pravica do enakopravne obravnave.