Velenje: šest rudarjev poškodovanih

Nezgodo je izzval stebrni udar v severnem delu jame Preloge. Nihče od rudarjev ni v smrtni nevarnosti.

Objavljeno
15. februar 2013 08.57
P. B., Celje; K. V., Delo.si, STA
P. B., Celje; K. V., Delo.si, STA

Dvajset minut po polnoči je v Premogovniku Velenje v severnem krilu jame Preloge na koti minus prišlo do stebrnega udara.

V nezgodi je bilo udeleženih šest rudarjev, ki so jih takoj oskrbeli in jim nudili prvo pomoč, potem pa prepeljali v Zdravstveni dom Velenje. Življenja rudarjev niso ogrožena.

V velenjskem zdravstvenem domu so po pregledu tri rudarje zaradi lažjih poškodb napotili k osebnim zdravnikom, tri pa so poslali v Splošno bolnišnico Celje. Tu so dva napotili domov, eden pa je ostal v bolnišnični oskrbi.

Rudar, ki je po nočni nesreči v Premogovniku Velenje edini moral ostati v bolnišnici, ima poškodovano glavo, vendar po prvih podatkih iz celjske bolnišnice poškodbe niso tako hude, da bi pustile posledice.

Anton Planinc, glavni republiški inšpektor za rudarstvo, o tem, kaj je ugotovil na kraju nesreče, še ni mogel govoriti.

Pojasnil pa je, da je na koto minus 100 v jami Preloge, kjer je do nesreče prišlo, prispel malo po četrti uri zjutraj.

Pozanimal se je za ponesrečene rudarje ter po ogledu kraja nesreče sestavil zapisnik. Ker je šlo za rudniško nesrečo, v kateri je bil udeleženih več rudarjev, je uvedel inšpekcijsko preiskavo, po običajnem postopku, ki je predviden za takšne primere.

Po zaključku preiskave bo rudarski inšpektor podal mnenje in premogovniku odredil morebitne dodatne ukrepe za preprečevanje tovrstnih nesreč ali za ravnanje ob njih.

»Mnenje, če ga bodo potrebovali, bo potem na voljo drugim pristojnim organom,« je povedal Planinc.

Predsednik uprave premogovnika Milan Medved je pojasnil, da so po stebrnem udaru v jami o dogodku takoj obvestili rudarskega inšpektorja in Center za obveščanje RS.

Šest rudarjev, ki jih je zajel stebrni udar, je bilo razmeščenih na razdalji 20 do 25 metrov.

Ukvarjali so se z odstranjevanjem ločnega podporja, tako imenovanim »ropanjem lokov«, kakor rečejo rudarji.

Ker v rudniku izvajajo stalne meritve, lahko včasih nevarnost stebrnega udara sicer predvidijo in preprečijo s preventivnim razstreljevanjem, tako imenovano razbremenilno odstranjevanje napetosti.

V delu jame, kjer je ponoči do udara prišlo, ni bilo podatkov, da bi lahko prišlo do udara.

»Do stebrnih udarov sicer prihaja večkrat, vendar največkrat moštvo v jami ni ogroženo,« je povedal Medved, ki je dodal, da je velenjski premogovnik eden najbolj modernih podzemnih rudnikov premoga v svetu in tehnološko izpopolnjen. »Vesel sem, da ni nič hujšega in da nam zdravniki sporočajo, da nihče izmed rudarjev ni huje poškodovan oziroma ne bo imel trajnih posledic,« je dejal Medved.

Po neuradnih podatkih, piše STA, se je zadnji tovrstni dogodek zgodil decembra leta 2010, ko so bili v nezgodi lažje poškodovani štirje rudarji.