Velik požar na Teznem, a le gmotna škoda

V podjetju Gorenje Surovina v Mariboru je izbruhnil velik požar v skladiščih bele tehnike.

Objavljeno
21. julij 2013 15.48
mmilosic/Formin - gasilci so imeli veliko dela z zalito strojnico hidroelektrarne
Ni. Č., Ma. F., Delo.si
Ni. Č., Ma. F., Delo.si

Maribor -  V podjetju Gorenje Surovina na Teznem v Mariboru je okoli 13. ure izbruhnil požar. Gorijo skladišča podjetja, najverjetneje z belo tehniko.

Poškodovanih najverjetneje ni, pravi Delov dopisnik, saj je podjetje ob nedeljah zaprto, na kraju požara pa tudi ni reševalnih vozil.

Vzrok požara je neznan. Visok oblak črnega dima je sicer videti daleč naokoli.

Na kraju je slišati detonacije, zato policija prosi ljudi, naj se kraju požara ne približujejo in naj sprostijo vse intervencijske poti ter tako omogočijo dostop interventnim službam.

Ljudem, ki stanujejo v okolici požara, policija svetuje, da zaprejo okna.

Po podatkih Radia Slovenija požar gasi več sto gasilcev iz celotne podravske regije.

Na Twitterju so Mariborčani že objavili prve fotografije in videoposnetke požara.

Podjetje Gorenje Surovina d.o.o. se ukvarja s pridobivanjem sekundarnih surovin iz ostankov odpadkov.

***

14:15 Po pričevanju očividca @MadSquidd se požar širi proti Rutarju, trgovskem središču za dom in pohištvo.

14:35 Spletni portal Večer poroča, da predstavnik PU Maribor poziva ljudi, naj bodo pri klicanju na interventno številko 113 potpežljivi, saj jim ne uspe sprejeti vseh klicev. 

»Na  policijo se obračajo ljudje, ki imajo zaradi požara poškodovana vozila in povzročeno škodo ter zahtevajo ogled policije. Ta trenutek policija ne more do vseh oškodovancev, saj so vse sile usmerjene v zaščito in reševanje. Vsem, ki so utrpeli kakršnokoli škodo svetujejo, naj se umirijo in počakajo, da požar pogasijo in šele takrat pokličejo na 113,« poročajo na Večeru.

15:01 Policija poziva ljudi, ki so se zbrali na Špelini ulici, da sprostijo interventno pot, saj množica ovira prihod interventnim službam.

15:53 Kot je v izjavi novinarjem dejal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je prišlo tudi do eksplozije plinskega ventila, ki sedaj gori, dva plinska ventila pa so gasilci uspeli pravočasno zapreti.

Po podatkih policije naj ne bi bilo poškodovanih, policija pa vseskozi poziva ljudi, naj se umaknejo s poti, ki vodijo do kraja požara in s tem omogočijo intervencijskim službam prosto pot.

Šadl je povedal še, da domnevno zaradi visokih temperatur prihaja do škode na avtomobilih, parkiranih v bližini objekta, in ponjavah, zaradi česar so se na policijo številni obrnili s klici na interventno številko 113.

Trenutno so namreč policisti na interventni številki 113 zaradi koordinacije reševanja zelo obremenjeni in ne uspejo sprejeti vseh klicev. Kot zagotavljajo, pa bo policija zagotovo prišla do vseh, ki so oškodovani, in bo opravila ogled.

16:52 Spletni portal Dnevnik poroča, da je na prizorišču po oceni vodje intervencije Božidarja Vivoda iz mariborske poklicne gasilske enote med 180 in 200 gasilcev ter med 40 in 50 gasilnih vozil. »Sama škoda in posledice se bodo ugotovile, ko bomo popolnoma pogasili, požar je delno že lokaliziran in ne predstavlja več nevarnosti za okolico in sosednje objekte,« je povedal Vivoda.

17:38 Po poročanju portala Večer je požar omejen, zato nevarnosti za sosednje objekte ni več. Trem gasilcem pa so morali zaradi vročinskega udara nuditi zdravniško pomoč.

Radia Slovenija poroča, da so gasilci zdaj začeli vstopati neposredno v objekt, predvidevajo pa, da jim bo požar uspelo popolnoma pogasiti do poznih popoldanskih ur.

Prizorišče požara si je ogledal tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je ocenil, da se gasilci uspešno borijo proti ognjenim zubljem, piše STA. »Na srečo jim je uspelo preprečiti, da bi se ogenj razširil do nevarnih odpadkov. Opažam odlično sodelovanje poklicnih in prostovoljnih gasilcev, za kar se jim v imenu Maribora iskreno zahvaljujem,« je dejal.