Virantu zaradi razžalitve Draga Kosa pogojna kazen

Sodnica: Pri besedah »spletka« in »sporen« gre za spuščanje na osebno raven, kar ne more biti resna kritika.

Objavljeno
27. september 2011 16.17
Posodobljeno
27. september 2011 16.40
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - »Na sodbo se bom pritožil. Če je to zdaj standard, se z njim sicer strinjam, vendar mislim, da je bolje, če o tem, kje je meja svobodnega izražanja, kaj pove še višje in morda tudi vrhovno sodišče,« je nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant komentiral sodbo senata tukajšnjega okrožnega sodišča, ki mu je zaradi razžalitve nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa prisodil mesec dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta.

Virant je dejal, da besed, da je Kos sporna oseba, ki je sodelovala v številnih spletkah proti Janezu Janši, ne bi izrekel, če bi mislil, da bo zaradi njih v postopku.

A zanje se ni bil pripravljen opravičiti, kar je v zameno za umik tožbe zahteval Kos, saj pri svojem mnenju vztraja. Da imajo besede, ki jih je Gregor Virant 13. januarja 2009 izrekel za oddajo Odmevi, močno negativno konotacijo in da niso bile izrečene v resni kritiki, je menil senat, ki ga je spoznal za krivega.

Predsednica senata je poudarila, da so odločali na podlagi dokazov in da politika nima prostora v razpravni dvorani. Kot je po mnenju sodnikov pravilno poudaril tudi Janez Koščak iz Odvetniške družbe Čeferin, pooblaščenec Draga Kosa, se je novinarski prispevek nanašal na protikorupcijsko komisijo, torej organ, Virant pa je prešel na osebno raven.

V prispevku je Virant, ki se je zavzemal za ukinitev protikorupcijske komisije, češ da bi se proti korupciji lahko borili drugače, omenil, da jo poleg tega vodi tudi oseba z značilnostmi, ki jih je opisal.

Predsednica senata je še poudarila, da je v medijih vsak dan veliko kaznivih dejanj in da ravni razprave sploh ni več, tako nizko da se je spustila, a se ljudje ne odločajo za ovadbe. En mesec pogojne kazni je po mnenju sodnikov dovolj, da Virant dejanja ne bo ponovil.

Nekdanji minister, ki se je na sodišču branil sam, je dejal, da ni hotel škodovati časti in dobremu imenu Draga Kosa in da je le povedal svoje mnenje. Poudaril je, da je Kos javna oseba, zato mora imeti višji prag tolerance.

»Sam bi lahko vložil več deset ovadb, če bi to storil vsakič, ko sem zaradi izjav nekoga prizadet,« je dejal. Besede je menda izrekel v žaru polemike o statusu komisije, ki jo je tudi javnost tako močno povezovala s Kosom, da jo je imenovala kar Kosova komisija - zato tudi meni, da se je polemika o njej močno navezovala na njenega predsednika.

Virant je predlagal, naj sodišče pogleda prispevek o Dragu Kosu, v katerem so na RTV Slovenija pred časom poročali, da je pred izbruhom afere Depala vas dajal navodila Mitji Kunstlju, nekdanjemu pripadniku specialne enote Moris, naj provocira svoje sodelavce v vojski, da bodo grozili novinarjem.

Predlagal je tudi, naj sodišče vpogleda v sodbo vrhovnega sodišča v zadevi novinarja Tomaža Ranca proti državi, iz katere je razvidno, da je bil Kos odgovoren, da so novinarju brez sodnih odredb posegli v zasebnost, ko so med afero Vič-Holmec preverjali izpis njegovih klicev.

Sodišče je to storilo, zavrnilo pa je dva druga dokaza, s katerima je Virant hotel dokazati, da je imel podlago za svoje izjave, med drugim zaslišanje Janeza Janše. Virant je dejal še, da je ovadbo, ki jo je Kos sprva podal na tožilstvo, to zavrglo, zaradi česar prav tako meni, da kaznivo dejanje ni bilo storjeno.

Kos je na sodišču med drugim povedal, da je bil takrat zelo presenečen nad izjavami nekdanjega ministra, s katerim je za časa njegovega ministrovanja res imel precej burne razprave.

Dejal je, da zanj ni bilo sporno to, da se je zavzemal za ukinitev komisije, temveč da ga je povezal s spletkami. Poudaril je, da je Virant doktor prava in se ne izraža kar tako počez, temveč pove točno to, kar tudi želi povedati.