Višje sodišče bo jutri morda le končalo proces proti policistu

Višji sodniki so znova poslušali o primeru Mateja Bobere, ki je ustrelil Naserja Berisho. Se 16-letna saga končuje?

Objavljeno
20. maj 2015 18.26
katič sojenje
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje - Senat Višjega sodišča v Celju se je na današnji javni obravnavi spet podrobno ukvarjal s primerom policista Mateja Bobere, ki je 23. aprila 1999 ustrelil Naserja Berisho, nad katerim je bila razpisana tiralica. Višje sodišče se je s primerom ukvarjalo že po zavrnilni sodbi okrožnega sodišča leta 2010, tokrat je na mizi pritožba zaradi lanske oprostilne sodbe prvostopenjskega sodišča.

Pooblaščenec svojcev Gorazd Fišer je v pritožbi dejal, da je šlo za kršitve postopka, še bolj pomembno pa, da je okrožno sodišče zmotno oziroma delno nepopolno ugotovilo dejansko stanje. Fišer je tako opozoril na neskladnost navedb Bobere in anonimne priče, problematiziral je tudi nestrinjanje sodnih izvedencev psihiatrične stroke, z Bobero so se namreč ukvarjali kar trije. Le eden, Gorazd V. Mrevlje, je zapisal, da je bil Bobera v času streljanja bistveno zmanjšano prišteven in da je bila njegova sposobnost obvladovanja bistveno zmanjšana, ne pa popolnoma izključena.

Odvetnik Bobere Daniel Planinšec je vse pritožbe zavrnil, dodal, da ima anonimna priča amnezijo, saj se ničesar ne spominja več, ne svoje izjave, ki jo je podala po dogodku, ne dogodka samega. Povedal je še, da pritožba z ničemer ne dokazuje, da sta se izvedenca, ki sta ugotovila, da je bil Bobera neprišteven oziroma se ni zavedal posledic svojih dejanj, v svojih mnenjih motila. Opozoril je še na dejstvo, da je bil Bobera, takrat je bil tik pred svojim 22. rojstnim dnem, neizkušen in da jih v šoli na nočno streljanje v urbanem okolju tudi niso pripravljali. Na to pomanjkljivost takratnega učnega sistema za policiste je na eni prejšnjih obravnav opozorila tudi izvedenka Zdenka Čebašek Travnik.

Bobere danes na obravnavi ni bilo, saj je bil službeno zadržan v Litvi. Jutri naj bi prišel na obravnavo, ki se bo morda zaključila tudi s sodbo. To si po šestnajstih letih želijo vsi vpleteni, tako svojci Naserja Berishe kot tudi policist Matej Bobera.