Višje sodišče o Črnigojevih pritožbah

Koprsko višje sodišče obravnava pritožbe Dušana Črnigoja v zadevi Stavbenik, v kateri je bil obsojen na tri leta zapora.

Objavljeno
19. junij 2014 13.24
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Koper − Višje sodišče v Kopru danes obravnava pritožbe na sodbo novogoriškega okrožnega sodišča, ki je nekdanjega prvega moža ajdovskega Primorja Dušana Črnigoja v zadevi Stavbenik obsodilo na tri leta zapora. Okrožno sodišče v Novi Gorici je Črnigoja decembra v zvezi z nakupom in nato prodajo delnic Stavbenika vodilnim zaposlenim v Primorju leta 2001 spoznalo za krivega povzročitve velike gospodarske škode, zlorabe položaja in prodaje delnic po ceni, ki jo predstavlja razlika nad prodajno ceno delnic in njihovo menjalno vrednostjo, določeno v pripojitvi.

Poleg triletne zaporne kazni je prvostopenjsko sodišče nekdanjemu predsedniku uprave Primorja naložilo plačilo 25.000 evrov stranske denarni kazni, skupno s pravnomočno obsodbo v zadevi Čista lopata pa naj bi denarna kazen znašala 35.000 evrov. Črnigoj bo moral Primorju v stečaju povrniti razliko v ceni delnic v višini 1,387 milijona evrov, obresti od te vsote od leta 2001 ter plačati stroške sodnega postopka.

Državna tožilka Damjana Bandelj je sicer za nekdanjega prvega moža Primorja zahtevala tri leta in osem mesecev zaporne kazni ter plačilo 25.000 evrov in stroškov postopka, Črnigojeva odvetnika Janez Košak in Danilo Grilj pa oprostilno sodbo, saj po njunem mnenju krivda ni bila dokazana. Na sodbo sta se obe strani pritožili.

Črnigoj v koprskem zaporu sicer od konca lanskega junija prestaja 14-mesečno zaporno kazen zaradi zadeve Čista lopata.