Višjemu tožilcu pol leta pogojne kazni

Višji državni tožilec Boris Marčič je bil obsojen, ker je krivo pričal v postopku zoper svojega sina.

Objavljeno
20. maj 2014 21.33
*mfe* SODIŠČE MS
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Slovenj Gradec – Zaradi krive izpovedbe je okrajno sodišče v Slovenj Gradcu višjega državnega tožilca Borisa Marčiča obsodilo na šest mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Domnevno kaznivo dejanje je zagrešil v prekrškovni zadevi zoper svojega sina, kjer je nastopil kot priča.

Po neuradnih podatkih se je tožilec Marčič, sicer vodja gospodarsko-kazenskega oddelka na mariborskem okrožnem tožilstvu, znan zlasti kot tožilec, ki preganja nekdanjega mariborskega župna Franca Kanglerja, v nemilosti svojih slovenjgraških tožilskih kolegov znašel po tem, ko je trdil, da je bil s sinom, ko je ta storil prometni prekršek. Policija je menda trdila nasprotno, torej, da ga ni bilo ob sinu, ta izpovedba pa je bila za sodišče očitno bolj prepričljiva.

Vodja okrožnega državnega tožilstva (ODT) v Mariboru Drago Šketa je pojasnil, da še niso prejeli sodbe sodišča: »Glede na okoliščine, da naj bi šlo v obravnavani zadevi za postopek v zvezi z ravnanjem tožilca, ki ni v zvezi z njegovim opravljanjem tožilske službe, bom kot vodja ODT Maribor počakal na pravnomočnost odločitve pristojnih organov.«

Pristojnosti imenovanja in razrešitve tožilca so po njegovih besedah sicer v pristojnosti državnotožilskega sveta, če so za to podani razlogi, na primer hujše disciplinske kršitve. V zvezi s tem oziroma z domnevno krivo izpovedbo se je Marčič znašel tudi v disciplinskem postopku, ki pa še ni pravnomočno zaključen. Neuradno mu grozi malenkostno znižanje plače, menda za desetino.