Vložena obtožnica za surovo smrt

Domnevni krvniki Zorice Škrbić kmalu na zatožni klopi

Objavljeno
22. maj 2015 18.08
Podpec - Ljubljana, 27.6.2014, v ljubljani ugrabili zensko, ki so jo kasneje najdli mrtvo v podpeci. Foto: Marko Feist
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana – Hudodelsko združevanje, ugrabitev, mučenje in posebno hudo telesno poškodbo s smrtnim izidom so očitki specializiranega tožilstva, ki so po naših podatkih zapisani v obtožnici četverici, ki ima domnevno na vesti smrt 32-letne Zorice Škrbić.

»Obtožnico sem prejel po kurirju, tako da to lahko potrdim,« nam je na vprašanje, ali je obtožnica res vložena, povedal odvetnik. Dodal je, da je sodna preiskava med drugim potekala zaradi uboja, a so zdaj očitki tožilstva milejši, saj piše, da gre za kaznivo dejanje posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom. Poleg tega jim očitajo še hudodelsko združevanje, ugrabitev in mučenje. A po naših podatkih vsa štiri kazniva dejanja specializirano tožilstvo očita samo dvema obtoženima, domnevnima sopajdašema pa le posamična dejanja.

Spomnimo, da so konec novembra lani za zapahi pristali 26-letni Željko Petrović, 33-letni Blagoje Sazdov, 26-letni Milan Trivković in 32-letni Senad Livadić. Kmalu pa so kmalu v javnosti pricurljale podrobnosti ugrabitve in brutalni smrti nemočnega dekleta. Pred preiskovalno sodnico so se osumljenci izrekli za nedolžne, nato pa se menda zavili v molk.

Zaradi strahu pred maščevanjem je sodišče na predlog tožilstva v preiskavi 11 prič zaslišalo kot zaščitene, torej so jim zakrili identiteto, spregovorili pa so s popačenim glasom.

Sazdov in Trivković sta po prepričanju preiskovalcev Zorico Škrbić 26. junija lani na Ziherlovi v Ljubljani nekaj minut pred 19. uro zbila s kolesa, jo zvlekla v belo alfo, v kateri je za volanom čakal Petrović. Odpeljali so jo v gozd nedaleč od Ceste v Gorice, kamor jim je v audiju sledil neznan pajdaš.

Vklenili so jo in privezali za drevo, nato pa se nad njo vso noč duševno in telesno izživljali. Preiskovalci sumijo, da je hudo trpela, saj po njej niso deževali le udarci, ampak so ji na krvave rane stresali še sol, vse menda le zato, da bi iz njenih ust slišali, kje je izplen roparjev sefov banke SKB, v katerega je bil menda vpleten njen partner Dejan Vidmar. Ko so jo poškodovano odvrgli na cesti v Podpeči, so ji ob padcu počila rebra in usodno prebodla pljuča.

Prav sledovi, najdeni na mestu mučenja, so eden glavnih adutov tožilstva, saj so na nekaterih predmetih forenziki izluščili DNK-sledi osumljencev. A za zagovornike to nikakor ni dovolj trden dokaz, da imajo osumljenci na vesti hude očitek, saj po njihovi oceni sledi DNK potrjujejo le to, da so bili v stiku s predmeti.