Vozila je treba opremiti za zimske razmere

Vozniki se vse bolj zavedajo pomena preventivnih pregledov vozil pred začetkom zimske sezone na cestah.

Objavljeno
13. november 2014 14.41
Pregled vozil pred zimo
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Gozd - Martuljek – Pred začetkom zimske sezone na cestah, ki se bo začela jutri in končala 15. marca prihodnje leto, so kranjskogorski policisti pripravili preventivno akcijo, katere namen je voznike opozoriti na pomen ustrezne priprave vozil na zimske vozne razmere.

Kot je dejal Damjan Lepoša, pomočnik komandirja policijske postaje Kranjska Gora, se vozniki pogosto vračajo na preventivne preglede, ki so jih s podporo občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu začeli izvajati že leta 2008. Lani je niso izvedli, letos pa so akcijo razširili na vse krajevne skupnosti v občini, s čimer se hočejo bolj približati voznikom, je dejal Lepoša.

Dodal je še, da na podlagi primera dobre prakse sodelovanja policije in sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v občini Kranjska Gora podobne akcije organizirajo tudi v drugih občinah. Mentaliteta voznikov se skozi leta spreminja, ugotavlja Lepoša in dodaja, da vozniki vse bolje razumejo, da morajo sami poskrbeti za ustrezno opremljenost vozil in s tem tudi za svojo varnost na cesti v zimskih razmerah.


Pozornost predvsem pnevmatikam in tekočinam

Na vozilih je med preventivnimi pregledi pooblaščeni avtomehanik v spremstvu policistov pregledal stanje avtomobilskih pnevmatik (vrsta, profil), raven olja v motorju, stanje tekočin (za čiščenje stekel, hladilna tekočina) in druge opreme (metlice brisalcev, akumulator). Policisti so voznikom, če je bilo treba, svetovali tudi obisk avtomobilskega servisa in odpravo pomanjkljivosti.

Vozila morajo biti v zimskih razmerah opremljena z zimskimi pnevmatikami, če so na vozilu nameščene poletne pnevmatike, pa v obvezno opremo vozila spadajo snežne verige. Profil na pnevmatikah za vožnjo v zimskih razmerah mora biti globok najmanj tri milimetre.

Vsem voznikom so podarili parkirno uro, ki se jo lahko uporablja tudi kot pripomoček za čiščenje stekel in merjenje profila pnevmatik, pa tudi zgibanko z navodili o ustrezni pripravi vozil v zimskih razmerah.

Vozila so dobro pripravljena

Kot je dejal Damjan Lepoša, so vozila, ki so jih že pregledali, praviloma dobro pripravljena za zimo. »Pregledani avtomobili so bili v solidnem stanju. Vozniki vedo, da je treba vozilo pred začetkom zime pregledati,« je po nekaj pregledanih avtomobilih dejal pooblaščeni avtomehanik Nejc Pavlovčič in dodal, da vozniki svoja vozila pripeljejo na pregled, tudi če vedo, da imajo, denimo, slabe pnevmatike.

Domačin iz Gozda - Martuljka Bogdan Oman je povedal, da svoje osebno vozilo vsako leto pripelje na preventivni pregled. »Avto pripeljem na pregled zato, da imam čisto vest in da se na cesti lahko počutim varnega,« je razložil Oman.