Voznika bolj skrbelo za tablico kakor za žrtvi

Dr. Peter Umek: Največ ubežnikom je skrb za sočloveka tuja.

Objavljeno
07. maj 2013 17.04
nesreca
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Pijan in brezbrižen voznik je predvčerajšnjim zvečer na Slovenčevi ulici v Ljubljani na prehodu za pešce zbil dekleti, stari 19 let, in oddrvel naprej, ne da bi ustavil in jima pomagal. Obe so hudo poškodovani odpeljali v ljubljanski klinični center, a sta, kot je znano, izgubili bitko za življenje.

Operativno-komunikacijski center ljubljanske policijske uprave so o nesreči s poškodbami dveh pešk obvestili ob 20.30. Ugotovili so, da se je nesreča zgodila na prehodu za pešce na Slovenčevi ulici, 19-letni dekleti, ena doma iz Ljubljane, druga iz Izole, pa sta pravilno prečkali cestišče z leve strani 35-letnika, ki je vozil osebni avto alfa 156. Ta je vanju tako silovito trčil, da ju je odbilo daleč stran, in odpeljal naprej. Po naših neuradnih podatkih je nesrečo povzročil Ljubljančan Dejan S, ki mu zdaj grozi več let zapora.

Preiskava poteka v smeri kaznivega dejanja predrzne vožnje in kaznivega dejanja zapustitve poškodovanega v nesreči. Povzročitelju grozi več let zapora.

Lani 2508 pobegov

Policisti vsako leto obravnavajo več prometnih nesreč s pobegom. Pred roko pravice se še vedno skriva povzročitelj, odgovoren za smrtno nesrečo, ki se je zgodila leta 2011. Lani so našteli 2508 tovrstnih pobegov, od tega so jih raziskali 1513. A treba je vedeti, da se vse nesreče s pobegi ne končajo s poškodbami udeležencev, saj je veliko prijav zaradi trkov zgolj z manjšo gmotno škodo, kjer je povzročitelja težje izslediti. Pri resnejših prometnih nesrečah pa preiskovalci zavihajo rokave in naredijo vse, da bi ubežnika izsledili.

Zakaj se povzročitelji nesreč podajo v beg, na policiji nočejo ugibati, a menijo, da je to predvsem zaradi strahu pred sankcijami in posledicami. Pri tem je treba vedeti, da če povzročitelji v nesreči ne pomagajo poškodovanim, storijo kaznivo dejanje. So pa tudi nesreče z gmotno škodo, kjer se povzročitelji včasih trka sploh ne zaznajo, denimo na parkiriščih.

Po trku brezbrižno odpeljejo

Med vzroke, da nekateri po trku brezbrižno odpeljejo naprej in poškodovanim ne pomagajo, dr. Petek Umek s fakultete za varnostne vede na prvo mesto uvršča alkoholiziranost voznikov. »V nekaterih primerih je to lahko stresnost dogodka, posledica je zmedenost in neracionalno ravnanje. Seveda pa imamo tudi brezbrižne voznike, ki prej pomislijo na morebitno kazen in stroške kakor na poškodovane. Nekateri pobegnejo, ker nimajo vozniškega dovoljenja, drugi nimajo registriranega avtomobila ali pa avtomobil ni njihov.«

O tem, zakaj se nekateri po določenem času sami javijo policiji, pravi, da so lahko resnično zmedeni, ko se umirijo ali se s kom pogovorijo, pa so sposobni samoprijave. Lahko tudi sprevidijo, da jih bo policija izsledila in se zato prijavijo. »So tudi takšni, pri katerih se pojavijo občutki krivde, dobesedno odtavajo z mesta nesreče in pozneje naredijo celo samomor.«

Umek meni, da je največ takšnih, ki sta jim morala in skrb za sočloveka tuja, nekateri pa prvi trenutek res niso zmožni trezne presoje. »Te je preveč strah pomisliti na to, kaj so storili.« Da bi bila vse strožja zakonodaja in posledično strah pred kaznijo pri večini glavna vzroka za pobege s kraja nesreče, pa sogovornik ne verjame.