Vročinski val preprečil, da bi prišel na sodišče

Molotovka ni eksplozivno telo, je na sojenju Simonu Mostarju ocenil sodni izvedenec.

Objavljeno
06. julij 2015 16.58
mfe NOGOMET%/
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Sojenje Simonu Mostarju, ki mu tožilstvo očita, da je leta 2011 z Alenom Kalizanom načrtoval napad na navijaški vlak Viol, se bo nadaljevalo jeseni. Sodni izvedenec je ocenil, da je zelo malo verjetno, da bi jima uspelo s kamni razbiti steklo in skozenj nato vreči še molotovko.

Obtoženi načrtovanja napada na navijaški vlak mariborskih Viol Simon Mostar tokrat ni prišel na sodišče. Ker je zaposlen kot serviser »kompleksnejših klimatskih naprav«, je njegova navzočnost na delovnem mestu v času vročinskega vala obvezna, je pojasnil Mostarjev zagovornik. Ob tem se je strinjal, da se lahko glavna obravnava nadaljuje v odsotnosti obtoženega.

Na prostor za priče je včeraj stopil le sodni izvedenec Franc Sablič, sicer direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je v izvedeniškem mnenju zapisal, da molotovka ne spada med eksplozivna sredstva, kar je potrdil tudi na zaslišanju. »Molotovka ni eksploziv,« je bil jedrnat izvedenec.

Verjetnost vžiga zelo majhna

Zagovornik Mostarja je ob nastopu izvedenca poudaril, da tožilstvo njegovemu klientu očita, da je nameraval najprej s kamni razbiti steklo na vlaku, nato pa skozi razbito steklo v notranjost vlaka vreči molotovko. Izvedenec je ocenil, da je to praktično nemogoče. »Verjetnost vžiga je zelo majhna, ni pa tveganja možno popolnoma izključiti. To bi se zgodilo v izjemnem primeru,« je pojasnil.

Na vprašanje okrožne sodnice Andreje Sedej Grčar, kaj bi se zgodilo, če bi molotovka v notranjost vlaka priletela skozi odprto okno, pa je Sablič odgovoril, da bi se v tem primeru požar lahko razširil tudi po vagonu.

Na seznamu prič je ostala le še policistka, ki je doslej ni bilo mogoče zaslišati zaradi dolgotrajnega bolniškega staleža. Sojenje se bo nadaljevalo jeseni, ko bo sodišče prek videokonference zaslišalo policistko, ki je s kolegom Jankom Zakelškom 12. marca 2011 pred nogometnim derbijem med Olimpijo in Mariborom ob železniški progi v Mostah našla sedem molotovk in kup kamenja.

Stekla je preiskava, analiza steklenic v nacionalnem forenzičnem laboratoriju pa je pokazala, da biološke sledi na steklenicah pripadajo Simonu Mostarju in Alenu Kalizanu. Mostarju, ki mu zaradi povzročitve splošne nevarnosti z namenom zastraševanja grozi od enega do osmih let zapora, tožilstvo očita, da je nameraval skupaj z Kalizanom napasti navijaški vlak Viol.

Tožilstvo je sicer sprva vložilo zahtevo za sodno preiskavo zoper tri domnevne pripadnike navijaške skupine Green Dragons. Sodni senat je zahtevo za sodno preiskavo zoper enega zavrnil, 25-letni Alen Kalizan in 27-letni Simon Mostar pa sta se znašla na zatožni klopi. Kalizan je na predobravnavnem naroku sprejel ponudbo tožilstva in priznal krivdo, v zameno pa je bil obsojen na pogojno kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Medtem se je za Mostarja na ljubljanskem okrožnem sodišču začela glavna obravnava.

Tožilstvo je prepričano, da sta Kalizan in Mostar nameravala s kamni najprej razbiti steklo na vratih na vlaku, nato pa bi v njegovo notranjost zalučala še molotovke, izhaja iz obtožnice. »Z razbitjem steklenic bi vneti motorni bencin povzročil ogenj, ki bi lahko zajel ljudi in gorljive predmete, kar bi ogrozilo tako življenja potnikov kot premoženje večje vrednosti, to je vlaka,« je zapisano v obtožnici.