»Vse je usklajeno z ministrstvom«

Sojenje Mirku Krašovcu: Anton Ekart ni hotel podpisati lažnih situacij za izplačilo evropskega denarja.

Objavljeno
23. oktober 2013 21.01
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje

Celje – Sojenje nekdanjemu ekonomu Nadškofije Maribor Mirku Krašovcu zaradi očitka kaznivega dejanja napeljevanja h goljufiji za 1,7 milijona evrov denarja EU, se je včeraj nadaljevalo z zaslišanjem Miroslava Adama, nekdanjega pravnika v družbah nadškofije in nekdanjega uslužbenca nadškofijinega Gospodarstva rast Antona Ekarta.

Danes brezposelni Adam je podrobno opisal svoje službovanje v družbah nadškofije in delu za nadškofijo. Opisal je, kako je družba Betnava, ki je bila ustanovljena za to, da obnovi in oživi dvorec Betnava, prehajala iz rok družbenikov, ki so nadškofiji posodili ime, v last duhovnikov, ki so prav tako le posodili ime. Denacionalizacija Betnave je postala pravnomočna leta 2005.

Nadškofija se je zavzemala za njegovo obnovo in takrat je pomagal pri pridobitvi gradbenih dovolj za družbo Betnava, pridobitvi dela sredstev za obnovo na razpisu in pogodbe med Betnavo in Vegradom jeseni 2009. »Vegrad je v zgodbo o obnovi dvorca vstopil leta 2009, ko se je pogodbeno obvezal, da bo v 15 mesecih prevzel lastništvo dvorca. V tistem času sem se o pripravi pogodb največ posvetoval z Mirkom Krašovcem, ki je bil član uprave Gospodarstva rast Dušanom Zazijalom, ki je urejal finančne posle. Krašovec je vseskozi zahteval, da se vse ureja in napiše v skladu z zakonom,« je izpričal Adam.

Potem pa je povedal, da ga je Anton Ekart, pomočnik Mirka Krašovca v Gospodarstvu rast, ki je bil zadolžen za nadzor nad investicijo v družbi Betnava, septembra 2009 povabil k sebi v kočljivi zadevi. Povedal mu je, da ne želi podpisati gradbenih situacij, ki ne ustrezajo stanju na gradbišču. V njih je namreč pisalo, da je opravljenih za pet milijonov evrov gradbenih del, kar pa ni bilo res. »Svetoval sem mu, naj tega ne podpiše, saj ne bi bilo zakonito,« je povedal Adam.

Adam je potem posredoval pri gospodarski upravi nadškofije Maribor, kjer so mu zagotovili, da česa takšnega tudi oni od Ekarta ne pričakujejo, saj ne mere podpisovati nečesa, kar ne drži. »Toda po nekaj tednih sem izvedel, da je Ekart začasne situacije, ki ne ustrezajo resnici, podpisal. Vprašal sem ga, kako to, pa je dejal, da so mu razložili, da je dobil zagotovilo gospodarske uprave, da bo vse narejeno do 15. decembra.«

Pred predsednico senata Romano Gradič je včeraj v Celju pričal tudi Ekart, ki se je moral zaradi afere z Betnavo tudi zdraviti. Dejal je, da je lažne situacije podpisal, saj mu je bilo rečeno, da je tako dogovorjeno z ministrstvom za gospodarstvo, ki bo sredstva lahko izplačalo vnaprej.