Z akcijo Petarde? Ne, hvala! v osveščanje o nevarnosti petard za živali

Petarde so od aprila 2008 prepovedane, kljub temu pa smo vsako leto priča novim poškodbam in glasnemu pokanju.

Objavljeno
10. december 2013 16.11
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Društvo za zaščito živali Ljubljana z družbo Tam-Tam začenja akcijo proti pokanju petard Petarde? Ne, hvala!. S plakati po slovenskih mestih bodo opozarjali, da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna tudi živalim, piše STA. Poudarjajo, da so za živali stresne tako petarde kot ognjemeti.

Petarde so od aprila 2008 prepovedane. A kljub temu smo vsako leto v predprazničnem času priča novim poškodbam in glasnemu pokanju, izpostavljajo v društvu. Da je uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev nevarna tudi živalim, bodo v prihodnjih tednih mimoidoče opozarjali plakati v središčih mest in ostalih naselij Slovenije. Plakatna mesta bo prispevalo podjetje Tam-Tam.

Maskota akcije Petarde? Ne, hvala! je pes, saj ko govorimo o strahu pred glasnim pokanjem, navadno govorimo predvsem o psih, pojasnjujejo v društvu. Ob tem pa opozarjajo, da imajo zaradi pokanja veliko težav tudi mačke, kunci, dihurji, ptice in drugi hišni ljubljenci, ki ob pokanju doživljajo velik stres.

Kot izpostavljajo v društvu, nekateri kazalci kažejo, da tudi krave, ki so izpostavljene močnemu hrupu, dajejo manj mleka, kokoši pa manj jajc. Pokanje petard pa je stresno tudi za divje živali, še opozarjajo v društvu. Pri teh živalih lahko že najmanjši nepotreben stres v teh dneh, ko v naravi primanjkuje hrane, pomeni življenje ali smrt, opozarjajo.

Pokanje petard v stisko spravlja tudi delovne živali, kot so psi vodiči ali psi pomočniki ter ptice, še opozarjajo v društvu.

Na Generalni policijski upravi navajajo, da so policisti med 20. novembrom 2012 in 13. januarjem 2013 ugotovili 150 kršitev določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, v času božično-novoletnih praznikov 2011/2012 pa 219. Za kršitve določb zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.