Z letvijo za psom, nato pa nad lastnika

Niko Stariha iz Črnomlja je napadel lastnika psa in ga s pestjo močno udaril po nosu.

Objavljeno
24. maj 2016 22.50
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Novo mesto − Kar težko je verjeti, da je Nika Stariho tako zmotil pasji lajež v Črnomlju, da je skočil čez ograjo, tekel za psom, z letvijo treščil gospodarja po glavi in nato še s pestjo po nosu. Končno je nasilneža obvladal gospodar sam in ga do prihoda policistov zadržal.

Vse skupaj se je dogajalo 4. marca letos, ko je Stariha hodil po pločniku, in ker ga je pasji lajež na dvorišču, ki je za povrh obdano še z visoko ograjo, zelo motil, se je začel razburjati. Ker je pes še kar lajal, je obdolženec splezal čez ograjo, pograbil letev in tekel za psom. Ko je gospodar videl, kaj se dogaja, je prišel ven, napadalec pa ga je udaril z letvijo. Nato je lastniku psa nekako uspelo iztrgati letev iz rok napadalca, Stariha pa ga je nato s pestjo močno udaril po nosu in ga huje poškodoval, da je moral poiskati celo zdravniško pomoč. Če bo Stariha spoznan za krivega, mu zaradi nasilništva grozi do tri leta zapora.

»Bil sem prestrašen in sem se polulal«

Stariha je na glavno obravnavo prinesel že napisan zagovor, a ker je bil nekako razrvan, ga je do konca prebral njegov odvetnik po uradni dolžnosti, ki pa bi se najraje obtoženega odpovedal, ker da z njim noče sodelovati. Stariha je sicer povedal, da je bil tistega dne pri svojem prijatelju I. K., in tam je kar dve uri božal neko psičko. To naj bi bil tudi razlog, da je pes skočil čez ograjo in ga napadel na pločniku. Menda je zavohal vonj po psički, saj je bil to čas, ko se »psi in mački gonijo«, je pristavil. Pes naj bi ga porinil na tla in naenkrat je videl nad sabo veliko kosmato glavo. »Bil sem prestrašen in sem se polulal. Sem epileptik in to bil lahko sprožilo psihogeni napad. Zato se raje umaknem, kadar nekdo izvaja psihičen in fizičen napad na kako osebo,« je zapisal Stariha. Ko je bil na tleh, mu menda nihče ni hotel pomagati. Da je lastnika udaril, pa mu je hudo. »Stricu sem se tudi pisno opravičil«. Zaslišanje lastnika psa pa ni hotel poslušati, zato so ga pravosodni policisti odpeljali nazaj v pripor.

Mož z razbitim nosom obvladal napadalca

Anton Šterk je povedal, da je njegov pes bernardinec igriv in prijazen, ljudje se ustavljajo ob ograji in ga celo božajo, in da nikakor ni mogel preskočiti ograje, saj je težak blizu sto kilogramov. Pes je sedel kakih osem metrov od ograje in lajal, ker da je začutil čudno obnašanje mimoidočega, obtoženec pa je kričal, da ga je treba zapreti v pesjak, ker da je pasji lajež veliko ponižanje zanj. Obdolženca ne pozna, je pa zanj slišal same slabe stvari.

Njegova žena Stanislava Šterk je povedala, da je čez čas prišla ven, ko je njen mož že imel napadalca pod sabo, in da ji je mož rekel »poglej, kaj mi je naredil«. »Videla sem, da ima razbit nos in bil je krvav po obrazu. Moški na tleh pa mi je rekel, da mi bo odtrgal glavo. Po naročilu moža sem poklicala policijo. Rekel mi je tudi, da bom že videla, kje bom danes spala, v Vojni vasi (tam je pokopališče, op. p.). Pes je v tistem že bil v pesjaku in se tja odpravil sam, vrata pa so bila odprta,« je zaradi grožnje vidno pretresena povedala Šterkova. Možakarja pod njenim možem je opisala, da je bil kar živahen, saj je sprva brcal, čez čas pa se je umiril. Oba z možem sta zatrdila, da sta Starihovo pismo razumela kot grožnjo in ne kot opravičilo, zato se bojita, kaj se bo zgodilo, ko bo nasilnež spet na prostosti. »Videl sem nekega možakarja, ki se je pod svetilko prepiral s psom,« je med drugim povedal njun sosed Stanko Cvejič in povsem potrdil potek dogodkov, kakor sta pred njim sodišču povedala že Šterkova.