Z nožem naravnost v vrat

Obsojen zaradi poskusa uboja na mah. Oškodovanca Aljaža Žarna je sodišče s premoženjsko-pravnim zahtevkom napotilo na pravdo.

Objavljeno
19. junij 2015 18.29
Sodba za Sow Mora, 19.6.2015, Maribor
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Precej dobro jo je Senegalec Mor Sow odnesel na sodišču, kjer se je znašel zaradi poskusa uboja Aljaža Žarna. Sodni senat mu je namreč odmeril le poldrugo leto zapora, saj je dejanje zaradi olajševalnih okoliščin prekvalificiral v poskus uboja na mah.

O krivdi Sowa sodišče ni dvomilo, je pa senat pod predsedstvom Danile Dobčnik Šošterič menil, da je dogodku botrovala razdraženost. Po besedah sodnice je Žarn Sowa 2. februarja letos nekaj minut pred polnočjo pred lokalom Nova avenija na Kardeljevi cesti v Mariboru žalil z besedami »Bullshit, you niger«. Sow je zamahnil z nožem za rezanje pomaranč, ki ga je pred tem vzel pri šanku, in Žarnu prizadejal hudo rano na vratu.

»Brez razloga ni prišlo do dejanja, nekaj je bilo, zaradi česar je padel v afekt,« je poudarila Dobčnik Šošteričeva. Po njenih besedah je na podlagi izpovedb dveh prič možno zaključiti, da so bile izrečene žaljivke. Senat tudi ni mogel mimo mnenja psihiatra Andreja Pišeca, ki je ocenil, da je bila Sowova zmožnost razumeti pomen dejanja bistveno zmanjšana, saj je imel v krvi približno 2,1 promila alkohola. Tistega dne je namreč spil pol litra vina in šest piv.

Čeprav senat verjame pričam, da je Sow mirna in neagresivna oseba, pa ni mogel mimo dejstva, da je Žarna zabodel prav v predel vratu, ta pa je trpel močne bolečine. Kirurg Gorazd Košir je povedal, da je Žarna deset do dvanajst centimetrov globoka rana najmanj tri do štiri dni po napadu zelo bolela, ni pa bil v smrtni nevarnosti.

Pričakovati je, da se bo tožilstvo, ki je predlagalo šest let in pol zapora, zoper sodbo pritožilo. S to mislijo se poigrava tudi odvetnik Davor Ozmec, čeprav je senat v precejšnji meri sledil njegovemu predlogu in je dejanje prekvalificiral v poskus uboja na mah, za kar je predpisana zaporna kazen od enega do desetih let. Primarno je namreč predlagal oprostilno sodbo, saj je prepričan, da je šlo za prekoračen silobran, ker da se je Sow le branil in poskušal ostati živ, dogodku pa je botrovala rasna nestrpnost.

Kljub nizki kazni in dejstvu, da po mnenju sodišča ni več nevarnosti, da bi Sow dejanje ponovil, ta ni odkorakal na prostost. V priporu ostaja zaradi begosumnosti, saj je, kot je pojasnila sodnica, senegalski državljan, ki je pred usodnim večerom nameraval odpotovati domov.

Oškodovanca Aljaža Žarna je sodišče s premoženjsko-pravnim zahtevkom v višini 28.000 evrov napotilo na pravdo, medtem ko je Sowa oprostilo stroškov kazenskega postopka Pravtako bo iz državnega proračuna prejel plačilo njegov zagovornik Ozmec.