Z odpadnim papirjem in 
železom okradli državo

Preiskava Fiktivno prodali odpadne surovine v vrednosti 
več kot 3,5 milijona evrov in za to uveljavljali DDV.

Objavljeno
03. april 2014 11.15
Posodobljeno
03. april 2014 11.15
Bojan Rajšek, Litija, Ba. P., Delo.si
Bojan Rajšek, Litija, Ba. P., Delo.si

Novo mesto, Trebnje - Novomeški kriminalisti so na območju Trebnjega in Dobrniča ter Celja in Nove Gorice preiskovali sume kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Pod drobnogledom policistov so se znašli štirje samostojni podjetniki in dve gospodarski družbi Raketka iz Nove Gorice in Tehnotrans iz Dobrniča.

Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo Novo mesto zaradi storitve več kaznivih dejanj davčne utaje, pranja denarja in ponareditve ali uničenja poslovnih listin.

Šest osumljencev z območja novomeške, celjske in novogoriške policijske uprave je v imenu štirih samostojnih podjetnikov in dveh gospodarskih družb s fiktivnimi nabavami ter prodajo odpadnega papirja in železa v vrednosti dobrih 3,5 milijona evrov neupravičeno uveljavljalo davek na dodano vrednost, s čimer so oškodovali državni proračun.

Novomeški kriminalisti so predkazenski postopek začeli na podlagi obvestila republiškega urada za preprečevanje pranja denarja. Pristojni davčni uradi so pri zavezancih opravili inšpekcijski nadzor in ugotovili nepravilnosti, o katerih so potem obvestili novomeške kriminaliste. V policijski akciji je sodelovalo 30 kriminalistov in policistov, so sporočili iz novomeške policijske uprave.

Po naših neuradnih podatkih se je v preiskavi na območju trebanjske policijske postaje znašlo podjetje Tehnotrans, ki se ukvarja z odpadnimi surovinami in ima sedež v naselju Korito pri Dobrniču, ter nekaj oseb iz trebanjskega romskega naselja Vejar (Hudeje).

Ti so ustanovili samostojna podjetja (s. p.) in izdajali račune za velike količine odpadnega papirja in železa omenjenemu podjetju Tehnotrans, ki je denar nakazovalo osebam na njihove transakcijske račune, ti pa so ga dvignili in izročili podjetju iz Korita pri Dobrniču. Gre za klasičen primer pranja denarja in davčne utaje.

Naš vir nam je povedal, da so osumljeni prebivalci navedenih kaznivih dejanj iz naselja Vejar za to delo dobili tudi nekaj nagrade.