Za napad v lokalu Cafe Open poldrugo leto zapora prestroga kazen?

Obtoženi so sicer priznali, da so bili takrat v skupini napadalcev, a zanikali, da bi bili sovražno nastrojeni in nasilni.

Objavljeno
15. junij 2011 22.42
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Leto in pol zaporne kazni za napad na udeležence literarnega večera v lokalu Cafe Open na ljubljanskih Prulah, ki se je zgodil 25. junija predlani, je prestroga sankcija, so prepričani zagovorniki Marka Kousa, Jana Stenovca in Jerneja Šercerja, obsojenih na poldrugo leto zapora.

Zato so se vsi pritožili na sodbo senata tukajšnjega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Mojca Zalar Kocjančič. Trojica je po prepričanju sodišča kratila eno temeljnih človekovih pravic, to je pravico do spolne usmerjenosti.

Ker je obramba prepričana, da trojica ni spodbujala sovraštva, nasilja in nestrpnosti, so se pritožili na višje sodišče, to pa je včeraj na seji predstavilo njihove pritožbe. Višji sodniki o primeru razpravljajo prav v dneh, ko policija preiskuje homofobni napad na tri državljane Velike Britanije v središču Ljubljane.

Primer je predlani požel veliko medijskega zanimanja, saj se je skupina zamaskiranih, v črno oblečenih moških s prižganimi navijaškimi baklami in oboroženih s kamni lotila skupine istospolno usmerjenih, ki so se v času Parade ponosa zbrali na literarnem večeru v lokalu Cafe Open.

Največ udarcev in brc je skupil gejevski aktivist Mitja Blažič. Zamaskiranci so se nato razbežali, v lokal pa je priletela še prižgana bakla. Ta je med gosti povzročila preplah, saj so se ti zbali, da gre za bombo, ter se poskrili v sanitarije in skladišče, so na sodišču razlagale priče.

Tožilstvo je Marku Kousu, Janu Stenovcu in Jerneju Šercerju poleg spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti očitalo še nasilništvo in povzročitev splošne nevarnosti, a jim teh dveh kaznivih dejanj niso dokazali. Sodniki so jim dosodili enake kazni - vsakemu po leto in pol zapora.

Pritožba zagovornikov

Zagovorniki Zoran Korenčan, Mitja Jelenič Novak in Gorazd Fišer so pričakovali drugačen razplet, zato so se na sodbo pritožili.

Predlagali so oprostilno sodbo oziroma ponovno sojenje pred spremenjenim senatom prve stopnje. Kousov zagovornik Korenčan je bil najbolj kritičen do hrambe sledi DNK, ki je preiskovalce privedla do obtoženega.

Ko je Kous kot mladoletnik stopil na kriva pota, so mu odvzeli bris sline, pozneje pa so kazenski postopek proti njemu ustavili. Zagovornik vztraja, da bi morala policija podatke o DNK zbrisati.

O knjigah o Hitlerju in komunizmu, ki so jih našli v hišni preiskavi, pa pravi, da tega sodišče ne sme šteti za obremenilni dokaz, saj so te knjige v prosti prodaji.

Obtoženi so sicer priznali, da so bili takrat v skupini napadalcev, a zanikali, da bi bili sovražno nastrojeni in nasilni. Dejanje so obžalovali in se Blažiču na glavni obravnavi tudi opravičili. Branili so se, da nikogar niso udarili, niso spodbujali nestrpnosti, protestu pa so se pridružili zaradi mladostniške naivnosti. Vsi pa so po tem dogodku tudi izstopili iz navijaške skupine Green Dragons, so prepričevali sodišče.

Odločitev višjih sodnikov bo znana v mesecu dni.