Za odpravljanje urokov je vzela posojilo

 Na zatožni klopi sta sedli sorodnici Šefika in Senada Bajrić, ki sta Tanjo K. skupno olajšali za več kot 30.000 evrov.

Objavljeno
05. marec 2015 16.40
Sojenje zoper Senado Bajrič in Šefiko Bajrić 05.03.2015 foto:Igor Mali
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – »Vidim, da si v težavah, in še huje bo. Dve ženski sta uročili tvojo družino in hišo,« so bile besede, s katerimi je Fatima – za domače pa Šefika Bajrić na ulici pristopila do Tanje K. Ta si takrat ni mogla niti misliti, da bo zaradi Šefike in njene svakinje Senade Bajrić ob več kot 30.000 evrov.

Da naivnost nekaterih ne pozna meja, priča postopek proti Bajrićevi iz Ljubljane. Če so očitki tožilstva resnični, sta grdo izkoristili Tanjo K., ki je bila res bolna, umrla ji je mati, tudi očeta je bil slabega zdravja, saj je okreval po kapi. Ko je decembra 2011 Fatima, oziroma bolje rečeno Šefika, pristopila do nje, jo je uspela s spretnimi besedami in črnimi napovedmi prepričati, da ji lahko pomaga. V zameno za denar seveda.

Tanja K. ji je že po krajšem prepričevanju izročila 200 evrov. Fatima naj bi denar odnesla v cerkev, kjer bi z drugimi ženskami z molitvijo izgnala urok. Da bo izganjanje uroka res uspešno, pa ji je naročila, naj v pulover doma zavije še 400 evrov in jajce, kar naj ji prinese. V zameno ji je obljubila posebno vodo, ki jo bo škropila po hiši, tako da bo uroka prosta tudi ta. Šla je še dlje, saj je Tanji K. nato dejala, da tudi njena pokojna mati zaradi uroka ne more počivati v miru. Seveda ji je bila pripravljena pomagati tudi pri tem. Tanja K. je tako na banki dvignila še 1500 evrov.

Odšla je Fatima, prišla Sabina

Ko je Tanja K. prišla iz poslovalnice, pa skrivnostne Fatime ni bilo nikjer več, pred njo pa je stala ženska, ki se ji je predstavila kot Sabina. Da je Fatima prevarantka, ki jo le zavaja in je pravzaprav ona tista, ki ji lahko pomaga, ji je dejala. Je pa Sabina, ki je pravzaprav Šefikina svakinja Senada Bajrić, potrdila da je Tanja K. res bolna. Tudi ona ji je napovedala črno prihodnost, ki jo čaka, če ji ne izroči denarja, ki ga je ravnokar dvignila. V zameno ji je izročila listič, na katerem je bilo po besedah Tanje K. »zapisano nekaj z njihovimi črkami, rekla mi je, da je to nekaj iz korana, da naj vzamem in dam doma pod blazino«.

Že naslednjega dne se je Tanja K. spet srečala s Senado Bajrić, o kateri je povedala, da ima tak »čuden, zelo nenavaden pogled, tak, kot bi me uročil«. Ta je od nje dobila še tisoč evrov, nato pa ji je uspel veliki met. Še naprej jo je namreč prepričevala, da se ji slaba piše pa njeni družini tudi, da odpravi urok, pa potrebuje še veliko več – in res je Tanja K. odkorakala na banko in vzela 27.000 evrov posojila. Denar je izročila Senadi Bajrić, ta je dejala, da ga bo nesla svojemu dedku, ki bo odpravil urok, nato pa ji ga prinese nazaj.

Ker je bila Tanja K. očitno nekoliko le skeptična, se je to, kar se ji je zgodilo s Senado, odločila deliti z nekom. A žal je poklicala svojo staro znanko Šefiko Bajrić, ki se je zgrozila ob njeni naivnosti. Ji je pa seveda obljubila, da bo denar ona dobila, če ji izroči še 300 evrov. Tanja K. je to tudi storila.

Ni dokazov za sostorilstvo

Čeprav je bilo tožilstvo prepričano, da je šlo za skupni scenarij sorodnic (ki so jima za goljufijo začeli soditi že predlani, a so primer nato vrnili v preiskavo), je tožilec Matej Peterca nato včeraj iz obtožbe umaknil očitek, da sta kaznivo dejanje storili v sostorilstvu, saj za to menda ni dokazov. Vsaki zdaj grozi do tri leta zapora. Sojenje bi se včeraj lahko tudi že končalo, a obramba vztraja še pri zaslišanju enega od policistov, ki zaradi zdravstvenih težav včeraj ni mogel na sodišče. Sojenje se bo nadaljevalo 16. marca, ko bi sodnica Helena Vidic Bizjak lahko tudi že razglasila sodbo.

Senada Bajrić krivdo sicer zanika, medtem ko Šefika Bajrić priznava, da je sprejela nekaj denarja (ki ga je potrebovala za umetne zobe), a le 1100 evrov, kar ji je Tanja K. dala prostovoljno. Dejala ji je namreč, naj da, »kolikor ji srce vleče«. »Stokrat se opravičujem, da sem vzela denar, tega ne bi več storila, četudi ves mesec ne bi imela za kruh. Odkar sem to storila, sem ves čas bolna na živcih. Vsak dan jokam, po ves dan ne jem kruha, samo kavo pijem,« je povedala že na prvem sojenju, zdaj pa dejala, da ji tega denarja policist ne bi potreboval zaseči, saj ga je tako ali tako nameravala vrniti. Pri svojih otrocih pa je prisegla, da ni vedela, da ima Tanja K. opravka tudi z njeno sorodnico.

Črna magija se rada zasidra v nakit

Zelo zanimivo pa je tudi, da je bila na enem od sojenj navzoča tudi snaha Šefike Bajrić, Mirsada Alimanović. O njej smo pisali pred kratkim, saj je bila tudi ona obsojena, ker je ženskam natvezila, da jih bo rešila črne magije, rešila pa jih je le njihovega premoženja.

Tudi ona se je predstavljala kot Fatima, trem ženskam pa je natvezila, da so postale žrtev črne magije. Ker se črna magija seveda najraje zasidra v nakit, je prepričala Vido T., naj ji izroči nakit v vrednosti 6500 evrov, pozneje ji je, ker čiščenje ni šlo po načrtu, izročila še 2500 evrov v gotovini, nato pa postala nedosegljiva.

Še huje pa je naplahtala Renato J., ki je imela zaklete uhane. Najprej ji je izročila 200 evrov, nato še zlatnino, a je želela še več denarja. Čeprav ga Renata J. najprej z računa svojega moža ni hotela vzeti, je Fatima povedala, da to lahko privede do smrti njenega sina pa tudi nje in moža. Dovolj je bila prepričljiva, da ji je Renata J. prinesla kar 38.100 evrov, že prej pa ji je izročila za 12.840 evrov zlatnine. Od Jane A., katere otrok trpi za cerebralno paralizo, sama je pa takrat okrevala za rakom, je tako dobila tisoč evrov, 22.000 švicarskih frankov in nakit v neugotovljeni vrednosti. Obsodili so jo na pogojno kazen dve leti zapora s preizkusno dobo štirih let – a pogojno le, če ves denar vrne.