Za samostojnost so dali tudi svoja življenja

Spomin na čas, ko je med policijo in ljudstvom vladala složnost.

Objavljeno
26. junij 2014 19.46
gpu/uniforma
Jure Predanič, Delo
Jure Predanič, Delo
Ljubljana – Šest policistov je padlo v boju zoper agresijo Jugoslovanske ljudske armade, ki je hotela s tanki preprečiti osamosvojitev Slovenije, 14 je bilo hudo ranjenih. V spomin na vlogo v času osamosvojitve policija 27. junija praznuje dan policije.

Danes bo v Policijski akademiji v Tacnu potekala osrednja slovesnost ob dnevu policije, na kateri bosta slavnostna govornika generalni direktor policije Stanislav Veniger in minister za notranje zadeve Gregor Virant, ki bosta najzaslužnejšim delavcem policije podelila najvišja priznanja policije.

Pred tem se bo delegacija ministrstva za notranje zadeve (MNZ), policije in združenja Sever poklonila spominu padlim policistom v vojni za Slovenijo 1991 in položila venec k spominski plošči v avli MNZ in k pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.

Policija se danes spominja »odločenosti, da varuje državo, složnosti, podpore in medsebojnega zaupanja, ki je v dneh vojne vladalo med slovenskim narodom in njegovo policijo, organiziranega in profesionalnega upora agresorju na ozemlju Republike Slovenije ter dogodka iz leta 1991, ko so se policisti spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado na mejnem prehodu Holmec«.

Na policiji poudarjajo, da brez dobro izurjenih, tedaj imenovanih miličniških enot, brez junaštva posameznikov in enot, ki so s sodelovanjem s teritorialno obrambo in različnimi strukturami civilne družbe, kot so gasilci in reševalci, učinkovito uničevale moč zvezne armade, danes ne bi živeli v varni, samostojni in mednarodno priznani državi. Pripadniki organov za notranje zadeve so vse od začetka sodelovali pri zaščiti procesov osamosvajanja Republike Slovenije – od takrat, ko je leta 1989 policija 1. decembra v Ljubljani preprečila miting resnice, do odhoda zadnjega pripadnika zvezne armade 26. oktobra 1991.