Za vožnjo z neočiščenimi stekli 200 evrov globe

Zimske vozne razmere – Pred uradnim začetkom zimske sezone na cestah policisti na Gorenjskem preverjali stanje vozil

Objavljeno
10. november 2016 16.57
Preventivna akcija pred zimo
Blaž Račič
Blaž Račič

Kranjska Gora – Gorenjski policisti so v okviru preventivne akcije danes preverjali stanje in pripravljenost vozil za vožnjo v zimskih razmerah. Večinoma so vozila ustrezno opremljena, policisti pa so velik poudarek dajali čistosti avtomobilskih stekel in svetlobnih teles.

Kot je izpostavil Rolando Brajič, vodja policijskega okoliša Kranjska Gora, morajo vozniki v zimskih razmerah avtomobil pred začetkom vožnje pripraviti za vožnjo tako, da na njem ni snega, da ni ledu na steklih, kar vozniku omogoča dobro vidljivost, hkrati je pomembno še, da so očiščena tudi stekla svetlobnih teles. O pomenu čistih stekel priča tudi višina kazni za voznika, saj policisti vožnjo z neočiščenimi stekli kaznujejo z globo 200 evrov, je dejal Brajič in dodal, da vožnja z letnimi pnevmatikami (in brez zimskih verig v prtljažniku avtomobila) v zimskih razmerah voznika lahko stane še dodatnih 40 evrov globe. Če zaradi vožnje z za zimo neustrezno opremljenim vozilom voznik povzroči zastoj v prometu ali ovira promet, pa je kazen celo 500 evrov in pet kazenskih točk. 

Kot je dejal Brajič so na preventivni akciji v občini Kranjska Gora pregledali 37 vozil, večina pa je bila že pripravljenih za vožnjo v zimskih razmerah (le štiri vozila so bila brez zimskih pnevmatik). Pregledovali so stanje pnevmatik, ki morajo imeti vsaj tri milimetre profila, stanje brisalcev, avtomobilskih tekočin (zavorna tekočina, motorno olje, tekočina za stekla, hladilna tekočina) in akumulatorja. Voznikom ob ugotovljenih odstopanjih svetujejo in predlagajo morebitne ukrepe. 

Monika Lihteneger, vodja sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Kranjska Gora, je izpostavila, da gre za koristne preglede, ki voznikom koristijo predvsem zato, da vedo ali se vozijo z ustrezno opremljenim vozilom. Hkrati ugotavlja, da so vozniki v Kranjski Gori, ki je znana tudi po obilnih snežnih padavinah in dlje časa trajajočih zimskih voznih razmerah, vse bolj osveščeni. Na preglede vozila najpogosteje pripeljejo najbolj osveščeni vozniki, ki imajo vozila ustrezno opremljena, zato si želijo, da bi na pregled vozilo pripeljali tudi drugi.

Maja Vasič z Blejske Dobrave je svoj avto pripeljala na pregled, ker se sama ne spozna na avtomobile in to opravilo zaupa usposobljenim strokovnjakom. Hkrati je pregled brezplačen, policisti pa so voznikom hkrati z zapisnikom o pregledu razdelili tudi strgala za stekla, je še izpostavila in dodala, da bi na ta način ugotovila ali je treba zamenjati gume, kar predstavlja določen strošek in je treba biti nanj pripravljen.