Za začetek bi ga 50.000 evrov pomirilo

Po domnevnem izsiljevanju Mitja Lomovšek z obtožbami na račun Mira Senice ne skopari.

Objavljeno
27. marec 2013 14.22
Posodobljeno
27. marec 2013 20.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Novinar Mitja Lomovšek je s pisanjem na vrsto naslovov želel doseči čimprejšnji začetek kazenskega postopka zaradi očitkov o izsiljevanju odvetnika Mira Senice, češ da bo dokazal nedolžnost, a je danes potarnal, da ni imel časa za pripravo na predobravnavni narok.

Po prepričanju tožilstva je Mitja Lomovšek na napačno stran zakona stopil, ko je 28. in 29. novembra lani iz svojega elektronskega naslova na elektronski naslov odvetnika Mira Senice poslal sporočilo, v katerem je njemu in njegovi partnerki Katarini Kresal grozil, da če mu ne bosta vrnila sedem milijonov evrov, bo prišel po njiju in ju ne bosta rešila niti nobena policija niti tožilstvo, da ga bo našel tudi v Braziliji in z njim poračunal, da bo ležal pred njim in ga prosil odpuščanja.

Predlagal je, naj na račun njegovega očeta za začetek nakažeta 50.000 evrov, pa se bo začasno pomiril. Odvetniku je pisal še dan pozneje in določil rok za predajo denarja. Ker ga ni dobil, je prišel pred vrata odvetniške pisarne na Barjanski cesti v Ljubljani. Tam ga je nekdo zalotil in je zbežal. Po prepričanju tožilstva je zato ostalo pri poskusu kaznivega dejanja izsiljevanja.

Odvetnika krivi za izgubo službe

Senica je v strahu za življenje zadevo prijavil policiji, sledila je obtožnica, sodišče pa mu je izreklo tudi prepoved približevanja oškodovancu. Lomovšek kakršno koli izsiljevanje zanika, Senici pa očita, da je pred leti zaradi njega izgubil službo na Slovenskih novicah.

Prav zato je od Senice menda zahteval tudi 75 tisočakov, sicer da bo o njem razkril neke grozote. Brez dlake na jeziku tako naniza kar nekaj krepkih o Senici. Z obtožbami na njegov račun ni skoparil niti včeraj pred razpravno dvorano ljubljanskega okrožnega sodišča.

»Mirno lahko napišete, da sta Senica in Dragan Tošić tesno povezana pri kokainskih poslih. Še več, trdim, da je Senica Tošićev šef,« je navrgel novinarjem. V nadaljevanju pa trdil, da ima Senica v švicarskem St. Moritzu vilo na elitni lokaciji, in to skupaj z ruskim mogotcem Abramovičem in Berlusconijem. »S čim mislite, da si je kupil vilo na četrti najdražji lokaciji na svetu? S čim? S kokainom, seveda,« je prepričan.

Kot rečeno, je obtoženi okrožni sodnici Špeli Koleta predlagal preložitev predobravnavnega naroka, saj da je sodno pošto dvignil šele dan prej in mu po zakonu pripada osemdnevni rok za pripravo. Ko je v slogu odvetnikov začel diktirati člen zakona, ki mu daje to pravico, ga je sodnica prekinila: »Poznam zakon. Imate sicer prav, zato bom predobravnavni narok preložila, čeprav obtožbo poznate že dovolj dolgo.«

Pri tem je Lomovšek od sodišča zahteval, naj mu naslednjič zagotovijo tolmača za nemški jezik, saj si bo iz Švice pripeljal odvetnika. »Slovenski odvetniški mafiji ne zaupam,« je navrgel. A ga je sodnica takoj postavila na realna tla, da mu v tem primeru tolmač nikakor ne pripada.

Obtožbe ima za fantazijska dejstva

Za obtožnico je dejal, da jo razume, a jo je označil za fantazijska dejstva. »Niti nisem slišal predloga tožilstva o sankciji. Razen tega, da me hočejo pospraviti in ubiti, a jim ne bo uspelo,« je poudaril.

Tožilka ga je takoj seznanila, da v primeru priznanja krivde glede na dosedanjo nekaznovanost predlaga deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let. Predlagala je še podaljšanje prepovedi približevanja, saj tudi ob obsodilni obsodbi ostaja resna nevarnost ogrožanja.

»Tega smrduha v življenju nočem niti videti,« je siknil po tožilkinem predlogu. Še prej pa je pooblaščencu oškodovanca Urbanu Vrtačniku, ko se ta ni odzval na težke besede o Miru Senici, zažugal: »Pazi se!«

Sodnica je upoštevala obtoženčev predlog in predopravnavni narok preložila na 15. april. Lomovška je seznanila, da posebnega vabila ne bo dobil in se mora naroka udeležiti. »To bomo pa še videli,« je bil kratek v odgovoru. Pojasnila mu je, da lahko sledi prisilna privedba ali pripor. »Kdaj boste pa po Senico prišli?« je vprašal in nadaljeval: »Koliko vas plačuje?« Slišal je le še opozorilo, da se lahko ob neprimernih izjavah znajde še v kakšnem drugem postopku.