Začetek sojenja preložila bolezen sodnice

Duhovniku Francu Klopčiču tožilstvo očita spolno zlorabo osemletne deklice.

Objavljeno
21. januar 2016 11.51
Sojenje Franc Klopčič,Ljubljana Slovenija 05.09..2014
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana − Franc Klopčič, nekdanji župnik iz Preske pri Medvodah, bi moral danes odgovoriti na očitke tožilstva, ki mu očita spolno zlorabo osemletne deklice, a so glavno obravnavo danes zjutraj preklicali. Razlog je (po naših podatkih) bolezen razpravljajoče sodnice.

Klopčič je pred sodnike stopil že septembra 2014, ko je na preodbravnavnem naroku zanikal vse očitke tožilstva, do razpisa glavne obravnave pa je minilo leto in štiri mesece.

Klopčič bi moral danes podati svoj zagovor, zaslišati bi morali tudi oškodovanko. Naslednji narok je predviden za prihodnji četrtek, ko je predvideno zaslišanje prič in izvedenke psihiatrične stroke. Obramba je svoje pomisleke glede izvedeniškega mnenja izrazila že na predobravnavnem naroku, češ da je »nepopolno in nekorektno« in da predstavlja sodbo v obliki mnenja ter je »klasičen primer, kako sodišče ne sme postavljati vprašanj izvedencu«, saj da se izvedenec ne sme opredeljevati do dejanskega stanja. Zato je verjetno, da bo obramba predlagala postavitev drugega izvedenca.

Nekdanjega duhovnika iz župnije Preska, sicer očeta 16-letne hčere, tožilstvo bremeni, da je med septembrom 2004 in marcem 2005 v sobi župnišča med veroukom spolno zlorabil takrat osemletno deklico. Podrobnosti iz obtožbe niso znane, saj bo postopek zaradi zaščite interesov oškodovanke potekal za vrati, ki so zaprta za javnost. »Največja žrtev tega postopka je moj klient,« pa je prepričan odvetnik Jože Hribernik, ki trdi, da je njegov varovanec po krivem obtožen hudega kaznivega dejanja; tožilstvo kot čas dejanja navaja obdobje sedmih mesecev, kar onemogoča uspešno obrambo, pri čemer se odvetnik sprašuje, »kako naj obdolženi uveljavi alibi za 212 dni, od tega pa je minilo več kot deset let.

Sicer Klopčič, odkar so prišli na dan očitki o domnevni zlorabi, ne dela več v župniji in ne opravlja pastoralnega dela.