Zadeva Zanoškar bo zastarala čez dva tedna

S spremembo obtožnice pridobili dva tedna, Matjaž Zanoškar tudi četrtič ni prišel pričat.

Objavljeno
28. november 2014 15.26
Matjaž zanoškar županski kandidat na volišču. V slovenj gradcu 5.10.2014
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec

Slovenj Gradec - Tožilec je spremenil obtožnico v primeru koruptivne zaposlitve sina nekdanjega župana Zanoškarja, zaradi česar se pred sodiščem zagovarja Lidija Požgan, takrat direktorica občinske uprave. S tem je tožilstvo pridobilo dva tedna, nato bo zadeva zastarala.

Niti četrtič glavna priča, nekdanji župan in poslanec Matjaž Zanoškar ni prišel na sodišče, prav tako (še) ni prevzel vabila. Do naslednje obravnave v četrtek bodo poskusili še s sodnim vročevalcem. Ker pa je Zanoškarja na več naslovih brez uspeha iskala tudi policija, je malo verjetno, da bo sodna vročitev vabila uspešna.

Zadevi v zvezi s koruptivno zaposlitvijo Zanoškarjevega sina je zastaranje grozilo že pojutrišnjem, a je tožilec obtožbo spremenil tako, da je pridobil še 15 dni. Na podlagi dosedanjih pričanj je bilo mogoče domnevno kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic, česar je obtožena Požganova, časovno natančneje umestiti v drugo polovico decembra 2008.

Obe strani še vedno vztrajata pri zaslišanju Matjaža Zanoškarja, ki mu je Požganova v svojem zagovoru pripisala vso odgovornost za diskriminatorni razpis, prilagojen njegovemu sinu Marku.

Da gre pri njegovi zaposlitvi za koruptivno dejanje, je januarja letos ugotovila KPK, tožilstvo pa je 31. julija od policije prejelo ovadbo in septembra podalo obtožni predlog. Sojenja nato še dva meseca ni bilo, saj se je Požganova sklicevala na zdravstvene težave, zaradi česar so morali pridobiti izvedeniško mnenje.

Upoštevajoč predpisane roke, je le malo verjetno, da bi ob Zanoškarjevi odsotnosti sojenje še lahko pripeljali do konca, preden kazenski pregon zastara.