Gregor Vidmar: »Vse priznam, česar me obtožujete«

72-letni upokojeni kemijski tehnik je priznal, da je bil nasilen do žene, hranil orožje in ob nevarnih kemikalijah pristavil ogenj.

Objavljeno
09. april 2015 17.57
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – »Vse priznam, česar me obtožujete,« je bil odločen 72-letni Gregor Vidmar, ko ga je sodnica seznanila, da jo za vsako kaznivo dejanje posebej zanima, ali prizna očitke tožilstva. Zaradi nasilja v družini, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene hrambe ali prometa z orožjem ali eksplozivom si je prislužil dve leti zapora.

Izjemno redkemu prizoru, ki je bolj značilen za akcijske filme, so bili 7. decembra lani priča nekateri stanovalci Novega polja v Ljubljani, v resni nevarnosti pa so bili tudi policisti, ki so jih na pomoč sicer poklicali zaradi nasilja v družini. V stanovanjski hiši strnjenega naselja, kjer se hiše stiskajo druga k drugi, so kmalu našli pravo tempirano bombo. Resna nevarnost je bila, da bi obtoženi Gregor Vidmar, upokojeni kemijski tehnik, v zrak pognal ne le lastnega doma, temveč bi ogrozil še stanovalce, policiste in gasilce.

Hitra intervencija preprečila tragedijo

Obtoženi tistega dne ni s smrtjo grozil le ženi, jo poniževal in bil do nje nasilen, temveč je v kletnih prostorih polil vnetljivo snov in pristavil vžigalico. Hitri in spretni intervenciji gre zahvala, da nerazumno dejanje ni imelo resnejših posledic. Ko so možje v modrem nasilneža obvladali in ukrotili ognjene zublje, so preiskovalci naleteli na vrsto nevarnih kemikalij. Kaj vse je hranil, uradno ni znano, v dneh po dogodku pa se je govorilo, da je hranil prek tisoč litrov različnih kemikalij. Brez dvoma pa je imel doma še prepovedano vojaško orožje škorpijon.

Med pregledom prostorov in odstranjevanjem kemikalij sta se laže ranila celo dva forenzika. Območje so evakuirali in bližnje stanovalce pozvali, naj zaradi varnosti zapustijo domove, storilec pa se je srečal s preiskovalnim sodnikom, ki ga je zaradi ponovitvene nevarnosti poslal v pripor. Kmalu se je soočil z obtožbo zaradi kaznivih dejanj nasilja v družini, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene hrambe ali prometa z orožjem ali eksplozivom. Zaradi tablet in alkohola je bil bistveno zmanjšano prišteven.

Višja državna tožilka Nikolaja Hožič je včeraj na predobravnavnem naroku za vsa tri kazniva dejanja predlaga dve leti zapora, če obtoženi krivdo prizna. Kot olajševalne okoliščine je naštela njegovo bistveno zmanjšano prištevnost v tistem času, starost in nekaznovanost. V breme pa mu je štela tri resna kazniva dejanja (za vsako je zagroženih do pet let zapora), da je ogrozil več ljudi in policiste ter količino zaseženih nevarnih snovi. Predlagala je še podaljšanje pripora, saj še vedno obstaja nevarnost, da bi obtoženi dejanje ponovil.

Zagovornica, ki ji ni uspelo s predlogom, da se zaradi očitkov o nasilju v družini izključi javnost (sodnica je predlog zavrnila, saj niso razkrivali nobenih podrobnosti), se je z olajševalnimi okoliščinami tožilke strinjala. Vztraja pa, da se obtoženemu vrnejo nenevarne zasežene kemikalije. A je bila okrožna sodnica Deja Kozjek jasna, da bodo o tem, kaj je nevarno in kaj ni, odločali strokovnjaki.

Na ženo, ki jo ima rad, prepisal hišo

V sklepni besedi je obtoženi Vidmar povsem zbrano pojasnil: »Vse to sem naredil.« Nadaljeval je, da je pred petimi leti doživel šok, saj je moral ženo, ki je srčna bolnica, odpeljati v bolnišnico. »Takrat najmanj teden dni nisem spal, nato sem šel zaradi teh težav do zdravnice. Dobil sem tablete sanval,« je povedal in dodal, da ni s pomočjo tablet nič kaj laže zatisnil očesa. Večer pred očitanim dogodkom je, tako trdi, pojedel 15 sanvalov, ne spomni pa se prav ničesar.

»Tega drugače ne bi storil, ne bi uničeval svojega premoženja, ženo sem imel rad in jo imam še. Pol let pred tem dogodkom sem nanjo prepisal hišo.« Da zdaj nima kam iti, če ga spustijo na prostost, je povedal že takoj na začetku predobravnavnega naroka. »Z ženo od takrat nisem govoril. Doma nimam več, lahko grem samo v Ljubljanico, a ne znam plavati,« je seznanil sodnico. Čeprav trdi, da mu je le na začetku decembra zaradi uspavalnih tablet počil film, je njegova žena v preiskavi povedala drugačno zgodbo: do nje je bil že večkrat nasilen, tako fizično kot psihično, to naj bi potrdila tudi soseda.

Sodnica je po priznanju krivde in naroku za izrek kazenske sankcije sklenila, da bo povsem sledila predlogu tožilke. Vidmar bo zaradi očitkov dve leti jedel zaporniško hrano, do pravnomočnosti sodbe bo v priporu. Obsojeni upokojeni kemik je na koncu dejal, da bi se rad zahvalil policistoma, ker sta takrat hitro in prisebno pogasil požar in preprečila tragedijo. »To jim napišite, saj najraje vidijo, če jim pošljete osebno zahvalo in obžalovanje,« pa mu je na srce položila sodnica.