Žajfca za smrt podjetnika noče sedeti 10 let

Matej Oražem ni priznal krivde za uboj podjetnika Toneta Pogorelca, ki je umrl po rani s skoraj 25-centimetrskim nožem.

Objavljeno
30. marec 2015 17.16
SLO., LJ., SOJENJE ZA UMOR V RIBNICI, 30.3.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Stari znanec policije Matej Oražem, ki naj bi 2. decembra lani med pretepom z lovskim nožem v Dolenjih Lazah ubil podjetnika Toneta Pogorelca, na predobravnavnem naroku ni sprejel ponudbe tožilke, ki bi ga v primeru priznanja krivde v zapor poslala za 10 let.

»Ne bom podpisal,« je na vprašanje o ponudbi tožilstva in s tem priznanju krivde na včerajšnjem predobravnavnem naroku povedal Matej Oražem, obtožen uboja. »Žal mi je, kar se je zgodilo,« je nadaljeval Oražem, vendar ga je ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec prekinil in mu pojasnil, da je zdaj čas le za izrek krivde, medtem ko bo o okoliščinah smrti podjetnika Toneta Pogorelca lahko spregovoril na glavni obravnavi.

Tožilstvo je za priznanje krivde 26-letniku, poznanemu pod vzdevkom Žajfca, ponudilo 10 let zapora brez preklica pogojne obsodbe, do pravnomočnosti sodbe pa bi tudi podaljšali pripor. Oražem se je 2. decembra lani v bifeju Krajec v Dolenjih Lazah zapletel v pretep s 55-letnim Pogorelcem, Gostje lokala so ju nekako uspeli ločiti in mlajšega razgreteža so postavili pred vrata. Namesto, da bi se ohladil, naj bi naprej odšel v avtomobil po nož, nato pa je vrnil v lokal.

Obramba ni zadovoljna z izvedencem

Obtožnica mu očita, da ga je v času med 23.10 in 23.59 uro z 24,5 centimetra dolgim lovskim nožem hudo poškodoval po glavi in vratu. Po navedbah tožilke Alenke Jesenko mu je z nožem poškodoval vratno veno, kar je povzročilo zračno embolijo.

Poškodovanega so z reševalnim vozilom odpeljali v ribniški zdravstveni dom, vendar mu niso mogli pomagati in je zaradi hudih poškodb umrl. Po napadu je Oražem, ki je bil takrat še na preizkusni dobi zaradi pogojne obsodbe, pobegnil iz lokala, vendar so ga policisti kmalu izsledili in mu čez dobro uro na roke nataknili lisice. Preiskovalcem ni znal povedati niti, zakaj sta se s podjetnikom sporekla. »Padla mi je tema na oči, ne spomnim se dogodka v gostilni,« je decembra povedal preiskovalcem.

Njegov zagovornik Dejan Marković je na predobravnavnem naroku predlagal, da se na glavni obravnavi neposredno zaslišati vse priče, ki so že dale izjave v preiskavi. Ob tem je še predlagal, da se zasliši še Gregorja Korenčana iz Ljubljane. Gre za osebo, ki je bil z Oražmom v družbi kritičnega dne in tudi v bifeju, je pojasnil Marković.

Obramba se zavzema tudi za določitev novega neodvisnega sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ki bi pregledal Oražma in njegovo dokumentacijo ter ocenil njegovo psihično stanje v času storitve kaznivega dejanja. Če sodišče njegovemu predlogu ne bo sledilo, pa je predlagal vsaj dodatno zaslišanje izvedenca Boruta Samasturja, ki je izdelal psihiatrično mnenje o Oražmu. Zaslišanje izvedenca naj se opravi po zaslišanju vseh predlaganih prič, je še povedal Marković.

Obramba in tožilstvo sta se strinjali, da se sodni postopek opravi pred sodnikom posameznikom in ne pred petčlanskim sodnim senatom okrožnega sodišča v Ljubljani.

Že prej opletal z nožem

Matej Oražem, ki so ga na včerajšnji predobravnavni narok iz pripora pripeljali v lisicah, je stari znanec tako policistov kot tudi sodišč. Zaradi napada na varuhe reda se je menda moral zagovarjati na kočevskem okrajnem sodišču, njegov dosje kaznivih dejanj je sicer precej debel.

Uboj Pogorelca je zagrešil v preizkusni dobi, ta zanj velja do 16. aprila 2015, na ta dan pred tremi leti je bil namreč pravnomočno obsojen na šest mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo treh let zaradi sodelovanja v skupini, ki je preprečila uradni osebi uradno dejanje. Leta 2010 je bil pravnomočno obsojen na mesec dni pogojnega zapora zaradi ogrožanja z nevarnim orodjem pri pretepu ali prepiru, šlo naj bi za nož, leto pozneje pa na štiri mesece zapora zaradi nasilništva, toda zadnje kazni ni odslužil.

Glavna obravnava zoper Oražma se bo začela 13. maja, do konca maja pa je za zdaj sodnik Srečko Škerbec razpisal še tri naroke. V skladu s 115. členom kazenskega zakonika mu za uboj grozi od pet do petnajst let zapora.