»Žal mi je. Pogrešam jo,« je Bajde povedal na sodišču

Oče koroških dečkov je v začetku ponovnega sojenja spet povedal, da Lidiji Škratek življenja ni vzel iz ljubosumja.

Objavljeno
25. september 2017 18.54
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Romeo Bajde je sposoben spremljati sojenje, so ugotovili izvedenci psihiatrične in psihološke stroke. Kljub temu je včeraj precej odsotno spremljal branje svojega prejšnjega zagovora in tudi nekajkrat zavzdihnil zaradi bolečin. Dan pred obravnavo si je namreč opekel roko.

Bajdeta je senat, ki mu predseduje sodnik Zoran Lenovšek, marca že obsodil na 13 let zapora zaradi uboja Lidije Škratek konec decembra 2015. Višje sodišče je ugodilo pritožbi tožilke Simone Kuzman Razgoršek, da je prvostopenjsko sodišče kršilo kazenski postopek, ko je januarja javnost izključilo z glavne obravnave med zaslišanjem dveh izvedencev psihiatrične stroke. Sodbo je razveljavilo, ponovno sojenje se je začelo konec avgusta. Tožilstvo Bajdetu očita umor, ki naj bi ga storil zaradi ljubosumja. Spomnimo, da je Bajde Lidijo v noči s 26. na 27. december 2015 na poti s koncerta v Rdeči dvorani v Velenju pretepel, umrla pa je zaradi davljenja in zadušitve. Kasneje jo je pripeljal v velenjski zdravstveni dom, vendar ji niso mogli več pomagati.

Bajde je dobival že ves čas prvega sojenja posebno terapijo, samo nekaj ur je lahko trajalo sojenje. In zapletlo se je tudi avgusta. Bajde je bil povsem odsoten, sodnik ga je moral večkrat poklicati. Podobno je bilo na včerajšnji obravnavi, kjer je sprva kazalo, da niti zagovora ne bo podal. Dejal je namreč, da mora zaradi opečene roke k zdravniku, češ da ima napotnico. Dan pred obravnavo se je namreč opekel s kropom iz kavnega avtomata. Dodal je, da ga zelo boli, da mu na urgenci niso dali ničesar proti bolečinam. Sodnik je vse preveril in poročal, da ima Bajde res kontrolo, protibolečinske tablete pa že ima od prej, zato mu niso dali novih.

Šlo je za eksplozijo jeze, dogodek, ki ga obžaluje

V zagovoru je Bajde ponovil besede iz prejšnjega sojenja, da Lidije ni umoril in da dejanja ni storil iz ljubosumja, saj da se je sprijaznil z dejstvom, da je imela Lidija novega partnerja. Dejal je, da se mu je veliko stvari nabralo: »Lidija me je večkrat lažno ovadila policiji. Tudi tega dne je rekla, da bo prijavila, da sem jo napadel. Če bi nekaj takega načrtoval, se je verjetno ne bi lotil tam zunaj, vsem na očeh. Šlo je za trenutek, ki si ga še danes ne znam razložiti. Eksplozija jeze. Dogodek obžalujem.«

Priznal je, da je Lidiji nadzoroval telefon, kot je dejal, zgolj zato, ker je on plačeval račune, ki so znašali tudi več sto evrov, in je hotel vedeti, kaj se dogaja. Že na prvem sojenju je večkrat opozoril na Lidijine lastnosti in dejanja, ki naj ne bi bila najboljša, tokrat jih je samo malo lepše zavil: »Ni bila slaba, ampak je imela svoje muhe. Rajši je bila v gostilni kot doma, da bi se z otroki ukvarjala.« Potem je zaključil: »Žal mi je. Pogrešam jo.«

Po prebranem zagovoru se je Bajde sesedel na stol, sodnik pa je začel dolgotrajno branje Bajdetovega zaslišanja s prejšnjega sojenja. Bral je nekaj ur, vmes je moral branje prekiniti, ker je imel obtoženi hude bolečine. Večkrat je sodnik Bajdeta tudi poklical, zdelo se je namreč, da je med sodnikovim branjem malo zadremal. Branje je trajalo tako dolgo, da je pretekel rok, do katerega mora biti obravnava končana zaradi terapije, ki jo Bajde prejema.

Sojenje se bo nadaljevalo prihodnji teden z zaslišanjem prič, nekaj vprašanj bo tudi še za Bajdeta.