Zalezovalec trdi, da ni nič drugačen od Prešerna

Dolgih 28 let je pisaril sošolki iz gimnazije, na koncu pa je moral neuslišani ljubezni plačati 6000 evrov.

Objavljeno
25. april 2013 15.51
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Niti z vrhovnimi sodniki ni imel sreče Ljubljančan, ki je več kot četrt stoletja zalezoval nekdanjo sošolko. Sodišče ji je leta 2008 prisodilo 6000 evrov odškodnine, sodbo so leta 2009 potrdili višji sodniki, vrhovni sodniki pa so zdaj zavrnili zahtevo za revizijo.

Vsak ima pravico imeti svoje življenje v oblasti in ga živeti brez vpletanja vanj ter vsak ima pravico kogarkoli izključiti iz njega, bi lahko sklenili mnenje vrhovnih sodnikov, ki so odločali o protipravnosti ravnanja Ljubljančana, ki se je v gimnaziji zagledal v svojo sošolko, nesrečne ljubezni pa ni in ni mogel preboleti.

Čeprav mu je nesojena izvoljenka že v gimnaziji dala jasno vedeti, da z njim noče imeti ničesar, prav tako mu nikoli ni dajala lažnega upanja, nesrečni zaljubljenec ni obupal. Vozil se je po njeni ulici, po več ur strmel v okna njenega doma, na okenski polici ji je puščal sporočila, pisaril pisma in jo klical po telefonu. Če je bila sama doma, je bilo še huje, saj je tudi po več ur pritiskal na zvonec. Začel jo je tudi zasledovati, kje vse in s kom je bila, pa je nato podrobno popisoval v pismih.

Po lestvi poskušal splezati k njej

Nekega dne, ko jo je prestregel pred domačim blokom, jo je celo udaril, ko mu je rekla, naj se umakne. Začel je navezovati tudi stike z nekaterimi člani njene družine. Njenemu očetu je med drugim rekel: »Če ne bo z mano, bova oba šla.« Ker se je bal za svojo hčer, ji je oče predlagal, naj se začasno preseli v počitniško hišico, a jo je zalezovalec našel. Cele noči je razglašeno trobental po gozdu, šel je celo tako daleč, da je razstavil lovsko prežo in po lestvi poskušal splezati v njeno sobo, je žrtvin odvetnik Jože Hribernik zapisal v tožbi.

Ženska se je na različne načine poskušala otresti zalezovalca, a vsak njen odziv je vse skupaj le še poslabšal. Poskušala mu je dopovedati, da v njenem življenju zanj ni prostora in da si želi le miru, pa je dobila odgovor, da ga poskuša narediti ljubosumnega. Niti pismo njenega odvetnika ni zaleglo, zato je zalezovalca maja 2005 ovadila zaradi ogrožanja varnosti. Takrat ji je dal mir, a ko je tožilstvo ovadbo zavrglo, je svoje početje nadaljeval.

Zaradi kratenja pravice do zasebnosti ter mirnega osebnega in družinskega življenja je nazadnje vložila civilno tožbo. Sodišče se je strinjalo z odvetnikom Jožetom Hribernikom, da je nedopustno, da ji je 28 let pošiljal pisma kljub njenemu izrecnemu nasprotovanju.

Sodniki so ji prisodili odškodnino zgolj za zadnja tri leta pred vložitvijo tožbe, saj terjatev takrat še ni zastarala. Njen zahtevek so zmanjšali za polovico in ji dosodili 6000 evrov odškodnine. Če je ne bo nehal vznemirjati s pošiljanjem pisem, telefonskimi klici, zasledovanjem in podobnim, pa mu bodo za vsako vznemirjanje naložili 1000 evrov kazni, so še odločili sodniki.

Je bil France Prešeren zalezovalec in iztirjenec?

V sodbi višji sodniki niso našli pomanjkljivosti in so jo zato leta 2009 potrdili. A Ljubljančan, ki ga zastopa odvetnik Mitja Jelenič Novak, je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za revizijo. Med drugim je zatrjeval, da pošiljanje pisem sploh ne more pripeljati do škodne posledice, zato po njegovem ni vzročne zveze med njegovim početjem in duševnimi bolečinami njegove izvoljenke. A tudi vrhovni sodniki so verjeli, da je bila zaradi pisanja in zasledovanja vznemirjena in prestrašena

Zatrjeval je tudi, da bi glede na sodbo tožnica lahko uveljavljala odškodnino že na podlagi večjega števila pisem ali voščilnic, ki pa z njegovega stališča ne predstavljajo kršitve osebnostnih pravic. A sodniki so ga opozorili, da jo je s temi pismi – z upoštevanjem njihove vsebine in količine – vznemirjal in se ni ustavil kljub njeni prepovedi.

Zalezovalec je sicer priznal, da je bil nesrečno zaljubljen, in dodal, da se je s sošolko hotel le pogovoriti o svojem nerodnem in nezrelem vedenju v srednji šoli in ji pojasniti, v kakšno stisko ga je pahnila neuslišana ljubezen. Vsa ta leta namreč ne ve, s čim jo je prizadel, da ga tako ignorira.

Priznal je, da je morda res otročje in nezrelo, ker ji je pisaril. A če je pisanje pisem ljubljeni osebi dejanje iztirjenca in nezrele osebnosti, potem je bil takšen tudi France Prešeren. Zanj je znano, da je pisal nešteta ljubezenska pisma svoji neuslišani ljubezni Primičevi Juliji, pa ga zaradi tega do zdaj ni še nihče obsojal, da je s tem posegel v njeno zasebnost oziroma da je bil celo duševno neuravnotežen, je očitke v tožbi komentiral Ljubljančan.