Zapor sedmerici zaradi izčrpavanja SCT

Družbo menda oškodovali za skoraj tri in pol milijone.

Objavljeno
19. junij 2015 18.17
jsu/SCT
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana – Na zaporne kazni je ljubljansko okrožno sodišče obsodilo sedmerico, ki ji je tožilstvo očitalo, da so z zlorabo položaja in pomoči pri tem prek številnih slamnatih podjetij oškodovali SCT za slabe tri milijone evrov in pol. Sodba še ni pravnomočna.

Tako sta bila Aleksander Meze in Ivan Šimunić, ki sta bila člana uprave SCT obsojena na štiri leta zapora, Alojz Bokan, za katerega je sodišče našlo nekaj olajševalnih okoliščin, je bil obsojen na leto dni zapora, Mihael Zidar, ki je bil direktor SCT TKO, pa bo za zapahi, če bo sodba pravnomočna, preživel šest mesecev. Direktorji slamnatih podjetij so bili obsojeni: Matej Pogačar in Janez Solker na leto dni zapora, Dejan Jevtović, nekdanji košarkar Krke, na leto in pol zapora.

Prva četverica bo morala poravnati stroške kazenskega postopka, preostalo trojico je sodišče tega oprostilo. Čeprav je tožilstvo za štiri nekoč vodilne v SCT predlagalo še izrek stranske denarne kazni, je sodišče ni izreklo, v obrazložitvi pa povedalo, da obtoženim vendarle ni bilo mogoče očitati neposrednega koristoljubja pri izvrševanju kaznivih dejanj. Sodišče je tudi odločilo, da se Ivanu Zidarju, zoper katerega je bil postopek zaradi zdravstvenih razlogov ustavljen, in njegovi ženi odvzame protipravno pridobljeno premoženjsko korist v znesku nekaj manj kot 900.000 evrov.

Povzročili so propad velikega in uglednega podjetja

Sodnica Alja Kratovac je v obrazložitvi sodbe celoten postopek ocenila kot žalostno zgodbo napačnega razumevanja vloge gospodarskih družb v sedanjem času. Kot je poudarila, je tragično, da je tako velika in ugledna družba, kot je bila SCT, zaradi zavrženih dejanj posameznikov na koncu neslavno propadla. Dodala je, da celo verjame obtožencem, da je bil Ivan Zidar močna in avtoritativna osebnost, ki ji je bilo težko reči ne, vendarle pa bi morali na neki točki odločno reči ne, pa tega, očitno tudi zaradi bojazni pred izgubo lastnih položajev, niso storili. Tako so tudi s svojimi dejanji spodnesli družbo, ki je bila ponos naše države, njen propad pa ima neslutene posledice za narodno gospodarstvo, nenazadnje pa tudi na vse državljane.

Na začetku postopka, ki se je začel februarja lani, je bilo v obtožnici 22 obtožencev, a jih je 13 dejanje že priznalo, eden pa je med postopkom umrl. In nekaj od teh, ki so krivdo že priznali, Vid Pavšič, Aleš Simon, Melita Šinko, Miha Bezek in Marjan Saje so na sodišču nastopili kot priče. Kot že v preiskavi so vnovič zatrjevali, da niso vedeli, kaj se dogaja v ozadju poslov in da so jih zavedli.

Sicer pa je obtožnica Aleksandru Mezetu, Ivanu Šimuniću, Alojzu Bokanu in Mihaelu Zidarju očitala, da so v sostorilstvu, da bi gospodarskim družbam SCT, SCT TKO in SCT GEM povzročili škodo, pri opravljanju gospodarske dejavnosti v okviru vodenja in finančnega poslovanja družbe izrabili svoje položaje. Ivan Zidar naj bi zlorabil položaj predsednika uprave SCT, Meze in Šimunić sta bila člana uprave SCT, Mihael Zidar pa direktor SCT TKO.

Obdolženi naj bi med letoma 2004 in 2008, zato da bi prikrili neupravičen odliv denarnih sredstev s transakcijskih računov omenjenih družb, organizirali navidezno poslovanje družb SCT, SCT TKO in SCT GEM z gospodarskimi družbami Nevtron, Kelagrad, Mini, Tunel Plus, Avto & Finiš, Dunit, Gina Plus, Vaja, Avana, Nabratej, Limba in Inlet. Prvotno so bili obdolženi direktorji vseh teh podjetij.

Tako je bil po mnenju tožilstva SCT oškodovan za slabe tri milijone evrov in pol, in sicer SCT za slabih 3,133 milijona evrov, premoženje SCT TKO za nekaj več kot 313.600 evrov, premoženje SCT GEM pa za dobrih 25.000 evrov. Tožilstvo v obtožnici navaja, da je Ivan Zidar pri tem pridobil premoženjsko korist najmanj v višini 899.566 evrov, kolikor je v tem obdobju znašajo pologi gotovine na njegove transakcijske račune in račune njegove žene Vincencije Zidar.