Zaradi do kristijanov žaljivega grafita NSi vložila kazensko ovadbo

Po mnenju NSi tovrstna dejanja zavirajo razvoj demokracije, saj spodbujajo sovraštvo proti drugače mislečim.

Objavljeno
06. februar 2013 15.08
imo/NSI-PREDSTAVITEV MOJCE KUCLER DOLINAR
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Stranka NSi je v torek na tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, ki je na zid diskonta na Zaloški cesti v Ljubljani napisal grafit s pozivom k poboju kristjanov. Po mnenju NSi tovrstna dejanja zavirajo razvoj demokracije, saj spodbujajo sovraštvo proti drugače mislečim. V stranki so zato nad grafitom prizadeti in razočarani.

Neznanci so, kot smo poročali, v času med 31. januarjem in 1. februarjem na zid omenjenega diskonta z rdečo barvo napisali: »Kristjani klali smo vas 1945, klali vas bomo 2013«. Takoj po odkritju grafita, ki kaže znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, je policija začela zbirati obvestila. Med drugimi je grafit obsodila tudi varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik.

Kot so sporočili iz NSi, je treba tovrstna dejanja sankcionirati in obsoditi, storilce pa kaznovati. Po njihovem mnenju je storilec javno izražal nasilje, usmerjeno proti pripadnikom verske skupnosti, in sicer na javnem kraju, ki je dostopen nedoločenemu številu ljudi in tako izpolnil vse zakonske znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

V kazenski ovadbi je NSi tožilstvu predlagala, naj v skladu z določilom drugega odstavka 45. člena zakona o kazenskem postopku ukrene vse potrebno za to, da se izsledi storilec kaznivega dejanja ter vse podrobnosti v zvezi z izvršitvijo kaznivega dejanja. V stranki pričakujejo, da bo tožilstvo tako tudi usmerjalo predkazenski postopek, piše STA.

Čebašek-Travnikova je sovražni grafit zoper kristjane označila kot nesprejemljivo in zavržno dejanje, pri tem pa ostro obsodila vse oblike izražanja sovražnosti in nestrpnosti. Grafit je obsodil tudi ljubljanski nadškof Anton Stres in ga označil kot zaskrbljujočega.